Hirvenhiihto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hirvenhiihto on ampumahiihtoa muistuttava talviurheilulaji, joka sisältää ammunnan ja hiihdon lisäksi etäisyyden arviointiosuuden. Hiihtomatka on 7–9 kilometriä, ja se hiihdetään perinteisellä tyylillä asetta mukana kuljettaen. Alle 16-vuotiaiden ei tarvitse kantaa asetta mukanaan. Ammunta- ja arviointipaikat sijaitsevat hiihtoreitin varrella. Ammuntaosuudessa ammutaan hirvenmetsästyksen vaatimukset täyttävällä kiväärillä seisaaltaan kymmenen laukausta hirvikuviotauluun. Ammuntamatka on 100 metriä. Arviointiosuudessa arvioidaan kahden hirvenpääkuvion etäisyydet. Hirvenpäiden etäisyys arviointipaikasta on 50–200 metriä.

Maksimipistemäärä on 1200. Ammuntaosuuden pisteet lasketaan kertomalla ammuntatulos kuudella, jolloin ammunnasta voi saada maksimissaan 600 pistettä. Arviointipisteitä saa 300 oikeaan osuneesta arvioinnista. Jokaista virhemetriä kohden vähennetään kaksi pistettä. Hiihto-osuudessa sarjan nopein saa 300 pistettä. Muiden hiihtopisteet määräytyvät aikaerosta sarjan nopeimpaan niin, että jokaista sarjan nopeimmalle hävittyä kymmentä sekuntia kohden vähennetään yksi piste. Esimerkiksi 50 sekuntia nopeimmalle hiihtäjälle hävinneet saavat hiihdosta 295 pistettä. Kaikkein iäkkäimmät kilpailijat saavat useimmissa kisoissa täydet hiihtopisteet pelkästä reitin kiertämisestä. Tällainen käytäntö on tarpeen, jotta vältyttäisiin hengenvaarallisilta sairauskohtauksilta.

Hirvenhiihdosta on myös viestiversio, jossa kukin joukkueen jäsen ampuu viisi laukausta ampumahiihtotaulun kaltaiseen kuvioon ja arvioi yhden hirvenpääkuvion etäisyyden. Ohilaukauksista ja arviointivirheestä määrätään sakkokierroksia.

Hirvenjuoksu on saman lajin kesäversio, jossa hiihto on korvattu 4–5 kilometrin juoksulla. Asetta ei kanneta juostessa mukana, vaan se odottaa telineessä ampumapaikan läheisyydessä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hirvenhiihto Suomen Metsästäjäliitto. Viitattu 7.1.2018.