Hipparkhos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tähtitieteilijää. Artikkeli ateenalaisesta tyrannista, katso Hipparkhos (tyranni).
Hipparkhos Nikealainen

Hipparkhos Nikealainen (m.kreik. Ἳππαρχος, n 190 eaa. – n. 127 eaa.) oli antiikin kreikkalainen tähtitieteilijä ja matemaatikko. Hän teki suuria muutoksia tähtitieteen kehitykseen matemaattisena tieteenä ja trigonometrian perusteisiin. Vaikka Hipparkhosta pidetään yleisesti yhtenä antiikin suurimmista tieteilijöistä, hänen elämästään tiedetään vain vähän. Suurin osa tiedoista perustuu toisen käden tietoihin, erityisesti Ptolemaioksen 100-luvulla tekemään kirjaan.

Hipparkhos teki tähtitieteellisiä havaintoja Ptolemaioksen mukaan vuosien 147 eaa. ja 127 eaa. välillä, kuitenkin mahdollisesti myös jo sitä aikaisemmin. Hänen tärkein tähtitieteellinen teoksensa käsitteli Auringon ja Kuun kiertoratoja, niiden kokoja ja etäisyyttä maasta sekä tutkimuksen pimennyksistä. Esimerkiksi myöhempi Johannes Keplerin aurinkokuntamalli perustuu Hipparkhoksen työhön. Hipparkhos teki tutkimuksia myös päiväntasausten ajankohdista ja vuoden pituudesta.

Plinius vanhemman mukaan Hipparkhos teki myös tähtiluettelon, jossa on niiden nimet ja omien mittaustensa mukaiset sijannit. Suorat todisteet luettelosta ovat kuitenkin heikot eikä sen sisältämien tähtien määrästä tai sijaintitietojen muodosta ole selvyyttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hipparchus. Encyclopaedia Britannica. (englanniksi)
Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.