Hindunationalismi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hindunationalismi on Intiassa vaikuttava yhteiskunnallinen ja poliittinen ajattelu, joka perustuu Intian henkisiin ja kulttuurisiin perinteisiin. Ajatussuunta tuli ajankohtaiseksi, kun Intiassa heräsi pyrkimys itsenäiseen valtioon ja siirtomaavallan kyseenalaistamiseen.

Intian politiikassa hindunationalismia edustaa keskustaoikeistolainen valtapuolue Intian kansanpuolue (BJP), ja maan pääministeri on kesäkuusta 2014 ollut BJP:n autoritaarinen äärihindu Narendra Modi[1]. Intian vähemmistöryhmät, kuten muslimit ja kristityt suhtautuvat puolueeseen epäluuloisesti, sillä sen taustavoimissa on ääriajattelua edustavia ryhmiä. Hindunationalistien pyrkimyksenä on islamin aseman heikentäminen. Taustalla on Intian historian vaiheet, jolloin aluetta hallitsivat muslimidynastiat. Nykyisin väestöstä on muslimeja 14 prosenttia, 180 miljoonaa.[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Katri Merikallio: Intian pääministeriksi nousemassa autoritaarinen äärihindu Narenrda Modi Suomen Kuvalehti. 19/2014 9.5.2014. Viitattu 30.5.2015. (Viite koskee Modin luonnehdintaa)
  2. Tommi Nieminen: Naudan lihasta tuli laitonta. Helsingin Sanomat, 30.5.2015, s. B1. Artikkelin verkkoversio Viitattu 30.5.2015.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.