Hibakusha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvan nainen sai palovammoja, atomipommin räjähdettyä Hiroshiman yläpuolella. Hänen kantamastaan kimono-asusta kuviot ovat polttosäteilyn seurauksena syöpyneet hänen ihoonsa.

Hibakusha on japanin kielen sana. Se tarkoittaa ”atomipommin vaikuttamaa ihmistä”. "Seizonsha" on verrattava termi selviytyneelle eli henkiinjääneelle.

Atomipommin räjäytystä kuvailtiin Japanissa sanaparilla "pikadon". Se tarkoittaa jyrähdystä (kuten ukkonen) -ja väläystä, leimahdusta. Myös sanaa ”pika” – välähdys käytettiin.

Yhdysvaltalainen psykologi Robert Jay Lifton tutki laajemmasti atomipommin aiheuttamia vaikutuksia uhreihinsa, tutkimus tapahtui vuonna 1962. Lifton oli tutkinut sekä kuntouttanut myös natsien sodanaikaisten keskitysleirien uhreja.

Hibakushat saivat kokea atomipommien kauhujen jälkeen syrjimistä yhteisössä: heidän oli muuta väestöä vaikeampaa työllistyä, taikka perustaa perhettä. Muun muassa näitä ilmiöitä R.J. Lifton totesi tutkimustyössään.

31. maaliskuuta 2008 Japanissa ja Japanin ulkopuolella eli kaikkiaan 243 692 atomipommista eloonjäänyttä, ja heidän keskimääräinen ikänsä oli 75,14 vuotta.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hiroshima mayor hopes next U.S. president will back ban on nuclear weapons Japan Today. 6.8.2008. Viitattu 8.8.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]