Hevosponttoo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hevosponttoo

Hevosponttoo (tai -ponttuu) on lähinnä tukkilauttojen vetämiseen tarkoitettu alustyyppi. Hevosponttoita käytettiin runsaasti Suomen sisävesiliikenteessä ennen höyrykoneella varustettujen hinaajien ja varppaajien yleistymistä 1800-luvulla. Pienemmillä uittoreiteillä hevosponttoot säilyttivät asemansa myös höyryalusten yleistyttyä. Aivan pienillä vesillä saatettiin käyttää hevosponttoiden tapaan toimivia, mutta ihmisvoimin kelattavia miesponttoita.

Hevosponttoon toimintaperiaate oli varppaajan kaltainen: Lauttamaisen aluksen keulasta vedettiin soutuveneen avulla tulevaan kulkusuuntaan muutamia satoja metrejä pitkä köysi. Köysi joko kiinnitettiin rannalle tai ankkuroitiin järven pohjaan. Tämän jälkeen hevonen ryhtyi kiertämään lautan keskellä sijaitsevaa vorokkia, jonka ympärille köysi kiertyi ja ponttoo tukkilauttoineen alkoi liikkua kohti määränpäätään. Vetoköyden kierryttyä kokonaan vorokin ympärille kuljetettiin sen pää seuraavaan määränpäähän.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.