Hernevirna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hernevirna
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Faboideae
Suku: Virnat Vicia
Laji: pisiformis
Kaksiosainen nimi

Vicia pisiformis
L.[2]

Hernevirna (Vicia pisiformis) on virnojen sukuun kuuluva laji. Kasvi on monivuotinen. Se kasvaa enimmillään 2 metriä pitkäksi ja usein se on toisia kasveja vasten tai esimerkiksi suuria kiviä vasten. Varsi on karvaton. Lehdet ovat kolmesta viiteen parisia ja soikealehdykäisiä. Kukinto on terttu, jossa on kahdeksasta kolmeenkymmeneen kukkaa. Usein kukkia on enemmän tertun toisella puolella kuin toisella puolella. Kukan teriö on noin yhdestä senttimetristä kahteen senttimetriä pitkä ja se on väriltään keltainen. Palko on vaaleanruskea ja karvaton ja se on 2,5 cm – 4 cm pitkä. Kukinta-aika on kesäkuulta elokuulle. Hernevirnaa esiintyy avoimilla metsäaluiella ja pensaikoissa. Sitä on havaittu eteläisessä Skandinaviassa ja etelämpänä Euroopassa, Suomessa satunnaisesti yhden kerran.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lopez Poveda, L.: Vicia pisiformis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.8.2023. (englanniksi)
  2. Suomen Lajitietokeskus: Hernevirna – Vicia pisiformis Laji.fi. Viitattu 21.10.2023.
  3. Marjorie Blamey, Cristopher Grey-Wilson: Otavan kasvitieto, s. 206. Suomentanut Arto Kurtto. Otava, 1994. ISBN 951-1-12904-x.