Hermeliinikani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hermeliinikani
Ulkonäkö ja terveys
Turkki: pitkäkarvainen (fuchs) tai lyhytkarvainen (rex) tai villakarvainen (angora):
Väritys: Kaikki
Silmät: Valkoinen hermeliini esiintyy punasilmäisenä ja sinisilmäisenä muunnoksena.
Paino: 0,8–1 kg
Rotumääritelmä

Hermeliini on lemmikkikanirotu. Hermeliinin ihannepaino 0,81–1,30 kilogrammaa. Ulkomuodoltaan hermeliinit ovat pieniä ja pyöreitä. [1] Runko on vanttera ja lyhyt, tasapaksu ja sylinterinmuotoinen[2]. Niillä on pystykorvat, suuret silmät ja sirot tassutlähde?. Pää on vartaloon nähden suuri. Nenäosa on lyhyt, otsa ja kuono ovat leveitä. Hermeliinejä on myös pitkäkarvaisina, jolloin niiden turkkimuunnos on nimeltään fuchs. Värimahdollisuuksia on useita.[2]

Hermeliinit elävät keskimäärin viidestä kymmenvuotiaiksi kuten kanit normaalistikin. Poikkeuksia saattaa kuitenkin olla, ja jotkut kanit voivat elää vanhemmiksi, jopa 12-vuotiaiksi.

Hermeliinit kuuluvat kääpiökaneihin ja ovatkin pienin kanirotu kääpiöjäniksen jälkeen. Muita kääpiökaneihin luokiteltavia rotuja ovat kokojärjestyksessä kääpiöjänis, hermeliini, leijonanharjas, kääpiöluppa ja kääpiöscheck. Kuten muutkin kanit on hermeliinikin kasvinsyöjä. Hermeliinin ruokavalioon kuuluu esim. kuivattu sekaheinä, raikas vesi, kanipelletti ja erilaiset vihannekset. Kanin hampaiden kunnossapitoon suositellaan, että kanille tarjottaisiin oksia järsittäväksi. Häkin on oltava tarpeeksi suuri, oli kani miten pieni tahansa. Yleinen suositus on 120 cm × 60 cm.

  • Monika Wegler (suom. Sari-Anne Ahvonen): Kääpiörotuiset kanit. Gummerus Kustannus Oy, 2011. ISBN 978-951-20-8413-5.
  1. Kääpiökanirodut Suomen Kaniyhdistys ry. Arkistoitu 27.9.2016. Viitattu 21.9.2016.
  2. a b Wegler, 2011, s. 14–17

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


 

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.