Hercules Graphics Card

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hercules Graphics Card
Hercules-näytönohjain
Hercules-näytönohjain
Julkaisuvuosi 1982
Julkaisija Hercules Computer Technology
Värisyvyys 1 bpp
Resoluutio 720×348
Kuvasuhde 60:29
Edeltäjä Seuraaja
← (CGA) (EGA) →

Hercules Graphics Card (myös HGC tai pelkkä Hercules) on Hercules Computer Technologyn vuonna 1982 julkaisema näytönohjain PC-arkkitehtuurille. Hercules oli yksivärinen viher-, ruskea- tai (harvemmin) mustavalko-fosforinäyttöön tarkoitettu näytönohjain. Standardi tuki yhtä tekstitilaa sekä yhtä grafiikkatilaa.

Tekniset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Herculeksen teoreettinen maksimiresoluutio oli 720×350 pikseliä, oli todellinen näyttötila 720×348 pikseliä johtuen standardista, joka edellytti, että ruudun korkeus on jaollinen neljällä.

Merkistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herculeksen tekstitila pystyi esittämään 80 saraketta × 25 riviä tekstitilassa, ja oli näin alaspäin yhteensopiva IBM:n vuotta aikaisemmin julkaisemalle MDA-standardille. Niin ikään kirjainkoko oli identtinen MDA-standardin kanssa, yksi merkki vei tilaa 9×14 pikseliä todellisen merkkikoon ollessa 7×11 pikseliä, jolloin teoreettinen maksimiresoluutio oli 720×350 pikseliä.

Grafiikkatila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hercules sisälsi kaksi grafiikkasivua. Ensimmäinen sijaitsi muistiosoitteessa B0000h ja toinen muistiosoitteessa B8000h. Koska jälkimmäisen muistiosoitteen sai kytkettyä pois käytöstä (ja käyttöön) ohjelmallisesti, pystyi Herculesta käyttämään rinnakkain myöhäisempien värikorttien (kuten CGA ja VGA) kanssa. Se, että Herculeksen muistiosoitteet eivät aiheuttaneet laitteistoristiriitoja, edesauttoi rinnakkaisnäytönohjainten käyttöä.

Hercules-näytönohjaimen muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hercules Color Card: ensimmäinen Hercules-näytönohjain, jossa oli tuki kortin käytölle yhdessä CGA-kortin kanssa
  • Hercules Graphics Card Plus: kesäkuussa 1986 julkaistu näytönohjain, joka tuki käyttäjän fonttivalintaa
  • Hercules Graphics Card Pro: joulukuussa 1986 julkaistu näytönohjain; joka tuki 3D-grafikkaa
  • Hercules InColor Card: huhtikuussa ulkaistu näytönohjain, joka muistutti hyvin paljon EGA-näyttöstandardia; 16 yhtäaikaista väriä 64 värin paletista, 80×25 merkin tekstitila ja 720×348 pikselin grafiikkatila
  • Hercules PowerPro: tammikuussa 1998 julkaistu näytönohjain joka tuki 16 miljoonaa väriä sen kellotaajuus oli 990mhz ja videoramia oli 128mt.