Koordinaatit: 50°47′N, 7°17′E

Hennef (Sieg)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hennef (Sieg)
vaakuna
vaakuna

Hennef (Sieg)

Koordinaatit: 50°47′N, 7°17′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Rhein-Sieg-Kreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 105,9 km²
Korkeus 68 m
Väkiluku (2019) 47 375[1]
 – Väestötiheys 447 as./km²
Postinumero 53773
Suuntanumero(t) 02242, 02243, 02244, 02248









Hennefin sijainti Rhein-Siegin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Hennef (Sieg) on kaupunki Rhein-Siegin piirikunnassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa läntisessä Saksassa. Bonnin itäpuolella sijaitsevan Hennefin lisänimi on "Stadt der 100 Dörfer" eli sadan kylän kaupunki.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hennef sijaitsee osavaltionsa lounaisosassa noin 30 kilometriä Kölnin keskustasta kaakkoon ja noin 15 kilometriä Bonnin keskustasta itäkoilliseen.[2] Hennefin koillispuolella on Bergisches Land -vuoristo ja etelässä Rheinland-Pfalzin puolella laaja Westerwald. Reinin sivujoki Sieg virtaa Hennefin halki länteen.

Hennefin keskusta sijaitsee kaupungin luoteisosassa jatkona Reinin jokilaakson tiheälle asutukselle. Hennefin alueella oli vuonna 2017 kaikkiaan 89 kylää. Osa kylistä on kasvanut kiinni toisiinsa, osa taasen sijaitsee hieman erillään.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blankenberg

Hennef lienee saanut nimensä Hanfbachilta, joka on Siegin 19-kilometrinen sivujoki. Sen varhaisempi muoto oli Hanapha. Hennefistä käytetään myös nimeä Hanf-Stadt eli Hamppukaupunki, sillä kaupungissa järjestettiin 1990-luvun jälkipuoliskolla CannaBusiness Expo-tapahtuma. Hennef ilmestyy aikakirjoihin vuonna 1075, jolloin mainitaan kirkko "in Hannafo". Hennefin keskustaan kiinnikasvaneesta Geistingenista on maininta jo vuodelta 885. Stadt Blankenberg nykyisen keskustan itäpuolella sai kaupunkioikeudet 1245. Schloss Allner eli Allnerin linna mainitaan ensi kerran 1420. Geistingen ja Hennef poltettiin Kölnin vaaliruhtinaskunnan ja Baijerin välisessä sodassa 1588. Sota tunnetaan nimillä Truchsessischer Krieg ja Kölner Krieg eli Kölnin sota.

Blankenberg menetti kaupunkioikeutensa 1805. Seuraavana vuonna Hennef liitettiin Bergin suurherttuakuntaan. Hennefistä ympäristöineen tuli osa Preussia 1815. Rautatieverkkoon Hennef kytkettiin 1859. Geistingenin ja Blankenbergin kunnista muodostettiin Hennefin kunta huhtikuussa 1934. Elokuussa 1969 maalaiskunnat Hennef, Lauthausen ja Uckerath liitettiin toisiinsa, ja vuonna 1981 Hennef sai kaupunkioikeudet.

Teollisuus syrjäytti maatalouden Hennefin tärkeimpänä elinkeinona 1800-luvulla. Paikkakunnan teollistumista edisti etenkin liikemies Carl Reuther.

Hennefin kylissä on kymmenittäin kirkkoja ja kappeleita, muun muassa keskiaikainen St. Katharinan kirkko Blankenbergissä. Blankenbergiä kutsutaan myös termillä Titularstadt. Burg Blankenberg eli Blankenbergin linnoitus mainintaan ensi kerran 1181. Nykyisin se on rauniolinnoitus.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hennefissä on teollisuusyritysten ohella muun muassa IT-yrityksiä, kuten Conet. Hennef sijaitsee rataosuudella Köln–Siegen ja siellä on kolme rautatieliikennepaikkaa. Hennefin keskustan rautatieaseman etäisyys Kölnin päärautatieasemalta on 30,8 kilometriä. Hennefistä alkaa kokoojamoottoritie BAB 560, joka risteää BAB 3:n ja BAB 59:n kanssa kaupungin länsipuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. Viitattu 28.4.2020.
  2. Entfernung von Hennef nach_ Luftlinie.org. Viitattu 28.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hennef (Sieg).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Hennef (Sieg)