Henan (Huangnan)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henanin mongolien autonominen piirikunta
(mong. ᠡᡁᠨᠠᠨ ᠮᠣᠩᠭᠣᠯ ᠥᠪᠡᠷᠲᠡᠭᠡᠨ ᠵᠠᠰᠠᠬᠤ ᠵᠧᠦ
tiibetiksi རྨ་ལྷོ་སོག་རིགས་རང་སྐྱོང་རྫོང་།, Wylie: rma lho sog rigs rang skyong rdzong
kiin. 河南蒙古族自治县, Hénán Ménggǔ Zìzhìxiàn)

Henanin mongolien autonominen piirikunta

Koordinaatit: 34°32′N, 101°31′E

Valtio  Kiina
Maakunta Qinghai
Autonominen prefektuuri Huangnanin tiibetiläisten autonominen prefektuuri
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Autonominen piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 6 627[1] km²
Väkiluku (2010) 39 374[1]
Postinumero 811500
Suuntanumero(t) 0973
Rekisterikilpi D












Henanin mongolien autonominen piirikunta (mong. ᠡᡁᠨᠠᠨ ᠮᠣᠩᠭᠣᠯ ᠥᠪᠡᠷᠲᠡᠭᠡᠨ ᠵᠠᠰᠠᠬᠤ ᠵᠧᠦ, tiibetiksi རྨ་ལྷོ་སོག་རིགས་རང་སྐྱོང་རྫོང་།, Wylie: rma lho sog rigs rang skyong rdzong, kiin. 河南蒙古族自治县, Hénán Ménggǔ Zìzhìxiàn) on nimensä mukaisesti autonominen piirikunta Kiinan Qinghain maakunnassa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henanin piirikunta numerolla 4 Huangnanin prefektuurin kartalla.

Henanin piirikunta kuuluu hallinnollisesti Huangnanin tiibetiläisten autonomiseen prefektuuriin, joka puolestaan on Qinghaita. Piirikunnan pinta-ala on 6 627 km².[1] Alue on Tiibetin ylängön reunalla ja keskimääräinen korkeus merenpinnasta on 3 500 metriä. Säätä leimaa sen arvaamattomuus ja kesien kylmyys samaan tapaan kuin muuallakin ylängöllä.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henania ovat asuttaneet ylämongolit, joiden keskusaluetta Henan aikanaan oli. Vuodesta 1912 paikalliset mongolipäälliköt joutuivat taistelemaan autonomiastaan hui-kiinalaisia Gansua ja Qinghaita hallinneita sotalordeja vastaan. Vuonna 1942 silloin hallinnut paikallinen ruhtinatar Dashi-Tsering meni naimisiin tiibetiläisen sotalordin kanssa, joka oli myös Bla-brang tulkun veli. Vuonna 1952 sama ruhtinatar salli Kiinan kommunistien alkaa järjestellä Henanin hallintoa. Kommunistit kukistivat heidän vastaiset hui-kiinalaiset ja perustivat Henanin autonomisen piirikunnan vuonna 1954 Dashi-Tseringin toimiessa edelleen sen johtotehtävissä. Kolhoosien perustaminen sytytti epäonnistuneen mongolien kapinan vuonna 1958. Punakaartilaiset surmasivat Dashi-Tseringin vuonna 1966 feodalistina.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Henanin alueen asukkaista on mongoleja. Vuonna 1982 piirikunnan koko asukasluvun ollessa 21 237 mongolit muodostivat 85 % väestöstä. Suurin osa Henanin mongoleista puhuu nykyisin tiibetiä ja monet tiibetiläiset alueella ovat viime aikoina muuttaneet itsensä mongoleiksi.[2] Vuonna 2010 piirikunnassa oli yhteensä 39 374 asukasta[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d China: Administrative Division of Qīnghăi / 青海省 www.citypopulation.de. Viitattu 5.2.2015. (englanniksi)
  2. a b Christopher P. Atwood: Encyclopedia of Mongolia and the Mongol Empire, s. 216. Facts On File, 2004. ISBN 0-8160-4671-9. (englanniksi)