Helsinki Dance Company

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsinki Dance Company on Suomen suurin nykytanssiryhmä. Ryhmällä on Suomessa poikkeuksellinen asema ainoana kiinteän ammattiteatterin yhteydessä toimivana pysyvänä kokoonpanona. Se toimii Helsingin kaupunginteatterin alaisuudessa ja tunnettiin aikaisemmin nimellä Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä.

Tanssiryhmän perustamisajankohtana voidaan pitää vuotta 1973, jolloin kaupunginteatteriin kiinnitettiin tanssimestariksi Seija Simonen sekä kuusi vakinaista tanssijaa. Seuraavana vuonna tanssijoiden määrä nousi jo kahdeksaan. Vuonna 1982 ryhmän tanssimestariksi valittiin Jorma Uotinen, jonka johtamana ryhmä itsenäistyi ja kehittyi taiteellisesti uudelle tasolle. Tanssiryhmän omiin tuotantoihin panostettiin yhä enemmän puheteatteriesitysten avustamisen rinnalla. Uotisen yhdeksänvuotisen kauden aikana ryhmä saavutti nykyisen korkean taiteellisen tasonsa itsenäisenä tanssiryhmänä, mistä osoituksena sille myönnettiin vuonna 1992 tanssitaiteen valtionpalkinto. Ulkomaiset kiertueet tulivat myös osaksi ryhmän toimintaa.

Ryhmä on tehnyt esityksiä kaikille Helsingin kaupunginteatterin näyttämöille sekä vieraillut suomalaisilla ja ulkomaisilla näyttämöillä. Ryhmän tanssijat ovat myös osallistuneet Kaupunginteatterin tuottamiin musikaaleihin ja puhenäytelmiin tanssijoina, näyttelijöinä ja koreografeina.

Ryhmään kuului 11 vakinaista tanssijaa sekä harjoittaja. Ryhmän taiteellisina johtajina ovat toimineet Liisa Priha, Jorma Uotinen, Carolyn Carlson, Marjo Kuusela, Kenneth Kvarnström, Ari Tenhula, Nigel Charnock, Ville Sormunen ja Jyrki Karttunen. Lokakuusta 2020 alkaen ryhmän johtajana on toiminut Antti Lahti.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.