Helsingin naisorkesteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin Naisorkesteri, kapellimestarina orkesterin perustaja Heidi Sundblad-Halme.

Helsingin naisorkesteri on Heidi Sundblad-Halmeen vuonna 1938 perustama orkesteri.

Kerrotaan, että kapellimestari Georg Schnéevoigt olisi ehdottanut Sundblad-Halmeelle, että hänen pitäisi perustaa oma, pelkästään naisista koostuva orkesteri. 1920–30 -lukujen sukupuolittuneessa ilmapiirissä naisilla ei ollut pääsyä sinfoniaorkestereihin, tai heidän läsnäolonsa katsottiin häiritseväksi. Sundblad-Halme, jolle naisasialiike oli tärkeä, perusti Helsingin naisorkesterin alkuvuodesta 1938, ja hän toimi siinä lähes kuolemaansa saakka.

Helsingin Naisorkesteri debytoi Suomalaisen Naisliiton järjestämässä tilaisuudessa. Sota-aikana orkesterilla oli oma kummilapsi, jolle konserteilla kerättiin varoja. 1940–50 -luvuilla Helsingin naisorkesteri teki kiertueita Suomessa ja Pohjoismaissa.

Orkesteri oli merkittävä kulttuurinen instituutio ja sen kannatusjäsenistöön kuului poliitikkoja ja kulttuurivaikuttajia. Orkesteriin kuului nelisenkymmentä musiikkia opiskellutta naista. Solisteina esiintyivät muiden muassa viulisti Irma Nissinen, harpisti Lilly Kajanus-Blenner ja sellisti Kirsti Gallen-Kallela. Orkesteri oli jousipainotteinen, koska vaskipuhallinten soittajia oli vähemmän. Sen aikaisten ihanteiden mukaisesti niiden ei katsottu soveltuvan naisille.

Orkesterin ohjelmisto oli monipuolista vaihdellen barokkimusiikista wienervalsseihin ja Sundblad-Halmeen omiin teoksiin. Orkesterin 10-vuotisjuhlakonsertissa kuultiin naissäveltäjien Svea Welanderin, Agathe Backer-Grøndahlin, Benna Moen, Helvi Leiviskän ja Ida Mobergin musiikkia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sundblad-Halme, Heidi (1903 - 1973) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • E. Määttänen Boynton, Helsingin naisorkesterin viisi vuosikymmentä 1938–1988. 1990