Helsingin naisorkesteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin naisorkesteri, kapellimestarina orkesterin perustaja Heidi Sundblad-Halme.

Helsingin naisorkesteri (ruots. Helsingfors damorkester) oli Heidi Sundblad-Halmeen vuonna 1938 perustama orkesteri.[1]

Kapellimestari Georg Schnéevoigt oli tiettävästi ehdottanut Sundblad-Halmeelle, että tämän pitäisi perustaa oma, pelkästään naisista koostuva orkesteri. 1920–30-luvun sukupuolittuneessa ilmapiirissä naisilla ei ollut pääsyä sinfoniaorkestereihin, tai heidän läsnäolonsa katsottiin häiritseväksi. Sundblad-Halme, jolle naisasialiike oli tärkeä, perusti Helsingin naisorkesterin alkuvuodesta 1938, ja hän johti sitä lähes kuolemaansa saakka. Häntä seurasivat Vuokko Vuolanne,[1] Irma Nissinen, Marjatta Meritähti ja Hannele Piippo-Feir.[2]

Helsingin naisorkesteri debytoi Suomalaisen Naisliiton järjestämässä tilaisuudessa. Sota-aikana orkesterilla oli oma kummilapsi, jolle konserteilla kerättiin varoja. 1940–50-luvulla Helsingin naisorkesteri teki kiertueita Suomessa ja Pohjoismaissa.

Orkesteri oli merkittävä kulttuurinen instituutio ja sen kannatusjäsenistöön kuului poliitikkoja ja kulttuurivaikuttajia. Orkesteriin kuului nelisenkymmentä musiikkia opiskellutta naista. Solisteina esiintyivät muiden muassa viulisti Irma Nissinen, harpisti Lilly Kajanus-Blenner ja sellisti Kirsti Gallen-Kallela. Orkesteri oli jousipainotteinen, koska vaskipuhallinten soittajia oli vähemmän. Senaikaisten ihanteiden mukaisesti niiden ei katsottu soveltuvan naisille.

Orkesterin ohjelmisto oli monipuolista barokkimusiikista wienervalsseihin ja Sundblad-Halmeen omiin teoksiin. Orkesterin 10-vuotisjuhlakonsertissa kuultiin naissäveltäjien Svea Welanderin, Agathe Backer Grøndahlin, Benna Moen, Helvi Leiviskän ja Ida Mobergin musiikkia.[3]

Helsingin naisorkesteri piti jäähyväiskonserttinsa vuonna 1988.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Otavan Iso Musiikkitietosanakirja 2, s. 589. Helsinki 1977. ISBN 951-1-04191-6
  2. a b Virtamo, Keijo (toim.): Otavan musiikkitieto: A–Ö, s. 138. Helsinki: Otava, 1997. ISBN 951-1-14518-5.
  3. Koivisto, Nuppu: Sundblad-Halme, Heidi (1903–1973). Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. 30.3.2021. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Määttänen Boynton, Eliisa: Helsingin naisorkesterin viisi vuosikymmentä 1938–1988. Helsinki 1990.