Hedelmäpeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hedelmäpeli

Hedelmäpeli on eräs rahapeliautomaattien muoto. Klassisessa hedelmäpelissä yritetään saada kolme samaa kuviota samaan vaakasuoraan linjaan, jolloin kuvioista riippuen voittaa jonkinlaisen summan rahaa. Yleensä linjoja on vain yksi, mutta joissakin versioissa voittolinjoja on useampia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen versio viiden rullan hedelmäpelistä julkaistiin New Yorkissa vuonna 1891[1]. Rahapalkintojen sijaan tästä pokeriin perustuvasta 50 kortin pelistä saattoi oikeilla yhdistelmillä saada toimintaympäristöön sopivia palkintoja, kuten sikareita ja oluttuoppeja. Vuoden 1913 jälkeen hedelmäpelit alkoivat jakamaan voittoina hedelmiä, kuten kirsikoita, banaaneja ja ananaksen makuisia herkkuja. Bell-Fruit Gum Company valitsi nimenomaan lapsenomaisia ja värikkäitä symboleita houkutellakseen ihmisiä pelaamaan pelejä ja tehdäkseen pelikoneista houkuttelevampia, vanhojen raskasrakenteisten automaattien sijasta.[2]

Saksalaislähtöinen Charles Fey kehitti rahapalkintoja maksavan kolmekiekkoisen Liberty Bell -hedelmäpelin vuonna 1894[3]. Pelin kiekoilla nähtiin hevosenkenkä, timantti, pata, sydän ja kello. Samoja symboleita käytetään yhä monissa hedelmäpeleissä.

Ensimmäinen videohedelmäpeli kehitettiin Las Vegasissa vuonna 1976[4]. Ensimmäiset versiot pelistä otettiin koekäyttöön Las Vegasin kuuluisassa Hilton-hotellissa. 1980-luvulla markkinoille tulivat tietokoneistetut hedelmäpelit ja pelien pelaaminen tuli mahdolliseksi myös setelirahalla.

Hedelmäpelit saapuivat Suomeen 1960-luvulla, ja ensimmäiset kolikkopelit löytyivät Linnanmäen huvipuistosta. Suomessa hedelmäpelit toimivat RAY:n ja sittemmin Veikkauksen valvonnan alaisuudessa.

Vuosien saatossa on hedelmäpelikoneesta nähty erilaisia versioita ja nykyään myös internetistä löytyy nettikasinoita, joilla on suuri valikoima erilaisia hedelmäpelejä.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hedelmäpelit ovat suhteellisen helppokulkuisia ja kaikkien perusidea on sama, vaikka nykypäivänä peleistä onkin kehitetty erilaisia muotoja ja erikoisia teemapelejä.

Pelaaja laittaa rahan koneeseen, painaa nappia tai vetää vipua ja kiekot lähtevät pyörimään ruudulla. Pienen ajan kuluttua ne pysähtyvät itsekseen ja mikäli yhdellä (tai joissakin pelimuodoissa useammalla) rivillä on sama kuvio, pelaaja voittaa. 

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuomas: Hedelmäpelien historia 1800-luvulta tähän päivään! Bonusetu.com. 20.7.2020. Viitattu 25.7.2022.
  2. Historian havinaa ja hedelmäpelejä Lionbonuses.com. Viitattu 3.3.2023. (englanniksi)
  3. Liberty Bell Slot Machine Historical Marker www.hmdb.org. Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  4. The First Video Slot in the History of Online Gambling EconoTimes. 3.3.2020. Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
Tämä peleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.