Hedelmällisyystietokone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hedelmällisyystietokone on laite, joka näyttää milloin nainen on hedelmällinen ja milloin hedelmätön. Laitteen toiminta perustuu kehon aamulämpötilan mittaukseen.[1] Hedelmällisyystietokonetta voidaan käyttää hormonittomana ehkäisymenetelmänä tai perhesuunnittelun tukena.

Nainen on hedelmällinen vain muutamana päivänä kuukautiskierron aikana ja nämä päivät hedelmällisyystietokone oppii tunnistamaan. Hedelmällisten päivien aikana voi pidättäytyä yhdynnästä, käyttää kondomia tai muuta vaihtoehtoista ehkäisyä. Hedelmättömien päivien aikana ei tarvita muuta ehkäisyä, koska päivät ovat luotettavia.

Tieteellinen perusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuukautiskierron kesto on keskimäärin 28 päivää, mutta se voi vaihdella hieman yksilöllisesti. Ovulaatio tapahtuu yleensä 12–16 päivää ennen seuraavaa kiertoa. Nainen on hedelmällinen vain ovulaation yhteydessä. Siittiöiden maksimielinikä voi olla viisi vuorokautta, mikä tarkoittaa, että nainen voi tulla raskaaksi kuutena päivänä kierrosta. Hormonitasot vaihtelevat kierron aikana, mikä vaikuttaa ruumiin lämpötilaan kehon ollessa levossa. Jokaisen naisen kiertoa seuraa omanlaisensa lämpötilakäyrä. Ennen ovulaatiota lämpötilat ovat matalammalla tasolla ja sen jälkeen ovulaation yhteydessä ne nousevat korkeammalle tasolle, jolloin lämpötila saattaa nousta jopa 0,5 astetta. Lämpötila pysyy korkealla tasolla kuukautisten alkuun saakka.[1] Mittaustuloksen hedelmällisyystietokone esittää valoilla. Vihreä valo hedelmätön ja punainen valo hedelmällinen. Vihreät päivät ovat luonnollisesti suojattu.

Tutkimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hedelmällisyystietokoneiden ehkäisyvarmuutta tutkittiin Düsseldorfin yliopistollisessa sairaalassa kahden vuoden ajan. Tutkimuksiin osallistui 685 naista kolmesta eri maasta: Saksasta, Sveitsistä ja Meksikosta. Tutkimus valmistui vuonna 1998 ja tulokset osoittivat laitteiden Pearl-indeksiksi 0,7, mikä tarkoittaa, että niiden luotettavuus on 99,3 %.lähde?

Valmistajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hedelmällisyystietokonemerkkejä ovat esimerkiksi Pearl, LadyComp ja Daysy, joka toimii älypuhelimilla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Hedelmällisyystietokone Hormoniton.fi. Arkistoitu 9.3.2017. Viitattu 8.3.2017.