Hazret Sovmen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hazret Medžidovitš Sovmen
Hazret Sovmen kättelemässä Vladimir Putinia.
Sovmen kättelemässä Vladimir Putinia.
Adygeian tasavallan 2. presidentti
13. tammikuuta 2002 – 13. joulukuuta 2006
Edeltäjä Aslan Džarimov
Seuraaja Aslan Thakušinov
Tiedot
Syntynyt 1. toukokuuta 1937 (ikä 81)
Afipsip, Adygeiden autonominen alue, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto

Hazret Medžidovitš Sovmen (adygeiksi Хьазрэт Шъэумэн, ven. Хазрет Меджидович Совмен, s. 1. toukokuuta 1937) oli Venäjän federaatioon kuuluvan Adygeian tasavallan presidentti 2002–2006. Kansallisuudeltaan hän on adygei. Sovmen oli Adygeian toinen presidentti, hänen edeltäjänsä oli Aslan Džarimov.

Sovmen on yliopiston professori ja kotoisin Adygeian pääkaupungista Maikopista. Koulutukseltaan hän on taloustieteiden tohtori. Vapaa-aikanaan hän harrastaa metsästystä ja kalastusta. Ennen presidenttiyttään Sovmen oli menestyvä liikemies. Tosin hän aloitti uransa vaatimattomasti puskutraktorin kuljettajana kultakaivoksessa Tšukotkassa.

Sovmen valittiin virkaansa suoralla kansanvaalilla 13. tammikuuta 2002. Valinnan jälkeen hän sai johdettavakseen köyhän tasavallan, jossa on riittänyt haastetta. Sovmen sekaantui poliittiseen juonitteluun, joka koski Adygeian pääoppositiopuoluetta, Slaavilaista unionia. Venäjän presidentti Vladimir Putin tuki kuitenkin Sovmenia ja uskoi tämän kykyihin säästää Adygeia vakavammalta kriisiltä. Vuonna 1997 Venäjän presidentti palkitsi Sovmenin 3. luokan isänmaan palkinnolla. Sovmen on Yhtenäinen Venäjä puolueen jäsen.

Sovmenin aikana Adygeian talousintegraatiota Krasnodarin aluepiiriin syvennettiin, tasavallan tullilaitos lakkautettiin ja sen sisäministeriö liitettiin Venäjän sisäministeriön Adygeian haaraksi[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jamestown Eurasian monitor, January 16, 2007 -- Volume 4, Issue 11, KREMLIN LETS ADYGEYA KEEP ITS VIRTUAL AUTONOMY (Kavkazky Uzel, 10.12.2006)
Adygeian lippu Edeltäjä:
Aslan Džarimov
Adygeian presidentti
13. tammikuuta 2002 – 13. joulukuuta 2006
Seuraaja:
Aslan Thakušinov