Harry Lehtonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harry Olavi Lehtonen (4. heinäkuuta 1932 Turku31. lokakuuta 2008lähde? Turku) oli suomalainen ylikonemestari, joka palveli Ranskan muukalaislegioonassa 1950-luvun alussa ja kirjoitti myöhemmin muistelmat kokemuksistaan.

Lehtonen joutui lähtemään Suomesta merille, kun häntä uhkasi tuomio upseerin pahoinpitelystä armeija-aikana. Hän värväytyi 1953 Rouenissa Ranskassa hetken mielijohteesta muukalaislegioonaan ja sai Afrikassa koulutuksen laskuvarjojääkäriksi. Indokiinan sotaan osallistuessaan Lehtonen joutui Điện Biên Phủn taisteluun, ja hän oli sodan lopulla sotavankina vietnamilaisella vankileirillä. Vapauduttuaan Lehtonen ei enää kyennyt saamiensa vammojen vuoksi jatkamaan palveluaan legioonassa, vaan hän sai vapautustodistuksen, sairauseläkkeen ja Medaille Militaire -mitalin, joka takasi entiselle legioonalaiselle useita etuoikeuksia Ranskassa.

Lehtonen teki tämän jälkeen erilaisia keikkatöitä Ranskassa, kunnes hän sai pestin norjalaiseen tankkilaivaan. Merillä vietettyjen vuosien jälkeen Lehtonen asui eläkeläisenä Turussa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Valmis tuskaan ja kuolemaan: Legioonalaisen muistelmat. Helsinki: Ajatus-kirjat, 2005. ISBN 951-20-6689-0.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]