Harry G. Frankfurt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harry G. Frankfurt vuonna 2017.

Harry Gordon Frankfurt (29. toukokuuta 192916. heinäkuuta 2023[1]) oli yhdysvaltalainen filosofi, Princetonin yliopiston professori ja tietokirjailija.

Frankfurt kirjoitti 1960-luvulta alkaen useita arvostettuja tutkimuksia, joissa hän pohti erityisesti tahdon eli ihmisen motivaatioiden ja halujen asemaa elämässä. Frankfurtin näkemyksen mukaan tahto on keskeisessä asemassa vapauden, moraalisen vastuun, identiteetin ja elämän tarkoituksen löytämisessä.[1]

Frankfurt tuli kuitenkin laajemmin tunnetuksi kirjasta Paskapuheesta (engl. On Bullshit), joka perustui 1980-luvulla kirjoitettuun tutkimukseen. Se ei kuitenkaan varsinaisesti liittynyt suoraan Franfurtin muuhun tutkimustyöhön.[1] Kirjasta tuli myyntimenestys. Teoksessa Frankfurt pyrkii tuomaan esille sen, miten potaskan puhuminen on hänen näkemyksensä mukaan vaarallista demokratialle.

Frankfurtin mielestä paskan puhumisella ja valehtelulla on olemassa selkeä ero: valehtelija tietää, mikä on totuus, mutta vääristelee faktoja siitä huolimatta. Paskanpuhuja sen sijaan muuntelee esittämäänsä asiaa siinä määrin, ettei ole enää mitään järkeä esittää vaatimuksia totuuden ja valheen erottamiseksi; paskanpuhuja pitää totuutta vieläkin vähemmässä arvossa kuin valehtelija.

Harry G. Frankfurt osallistui Helsingin kirjamessuille lokakuussa 2006.

  • Paskapuheesta. (On bullshit, 2005.) Suomentanut Antti Nylén. Helsinki: Johnny Kniga, 2006. ISBN 951-0-31766-7.

Muita käännöksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Tahdon vapaus ja persoonan käsite (Freedom of the Will and the Concept of a Person, 1971) Suomentaneet Faisa Nordberg & Aarne Nordberg. niin&näin 4/2010.
  • Pertti Mattila: Paskapuheen teoriasta tieteellinen menestyskirja (Uutislehti 100/STT 26.10.2006, s. 14)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]