Harava

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raskas harava maanmuokkaukseen ja kivien haravointiin.
Kevyt harava ruoholle ja lehdille.
Kaksipuolinen harava

Harava on maatalouden, puutarhan ja kasvimaan työväline. Harava koostuu varren lisäksi lavasta, jossa on piikkejä.[1] Haravanvarsi on yleensä noin 1,5–2 metriä pitkä. Varren alapäähän on kiinnitetty poikittain lapa, jossa ovat haravanpiit (piikit, hampaat).

Haravia on kolmenlaisia: heinäharavia, lehtiharavia ja rautaharavia. Heinäharavaa käytetään niitetyn heinän ja ruohon haravoimiseen. Kevyttä, viuhkamaista, alun perin itäaasialaista, lehtiharavaa käytetään lehtien kokoamiseen. Rautaharavalla voidaan kasvimaalla ja puutarhassa kevyesti tasoittaa ja muokata maata sekä kerätä rikkaruohojen juuria.

Nykyaikaisissa haravissa on yleensä muovista, teräksestä tai bambusta tehdyt piikit (piit, hampaat), kun taas ennen ne tehtiin puusta tai rautaharavissa koko lapa piikkeineen raudasta. Varsi tehdään yleensä puusta.

Aikaavievää haravointia alettiin koneellistaa 1800-luvun lopulla, jolloin keksittiin hevosvetoinen, pyörillä kulkeva haravakone. Suomessa se alkoi yleistyä 1920-luvulla. Nykyisin traktoreissa on entistä kehittyneempiä versioita haravakoneista, kuten erilaisia pöyhimiä ym.

Puiset heinäharavat ovat olleet eri paikkakunnilla eri mallisia. Sulhanen antoi usein morsiamelleen taidokkaasti tehdyn haravan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio: harava. (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, 35.) Kotimaisten kielten keskus. ISSN 2323-3370.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta harava.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.