Hans Massaquoi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hans-Jürgen Massaquoi
Henkilötiedot
Syntynyt19. tammikuuta 1926
Hampuri, Saksa
Kuollut19. tammikuuta 2013 (87 vuotta)
Jacksonville, Florida, Yhdysvallat
Ammatti toimittaja
Kirjailija
Esikoisteos Destined to Witness: Growing Up Black in Nazi Germany (2001)
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Hans-Jürgen Massaquoi (19. tammikuuta 1926 Hampuri, Saksa19. tammikuuta 2013 Jacksonville, Florida, Yhdysvallat[1]) oli afroamerikkalainen kirjailija ja toimittaja. Hans-Jürgen syntyi Hampurissa saksalaisen äidin ja liberialaisen isän lapsena. Hänen isänsä oli Liberian konsuli Weimarin tasavallassa.

Elämäkerrassaan Destined to witness: Growing up black in Nazi Germany (2001) Massaquoi kertoo lapsuudestaan ja nuoruudestaan Hampurissa Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen valtaannousun aikaan. Massaquoi oli yksi harvoista Saksassa syntyneistä mustaihoisista ihmisistä. Häntä karsastettiin, mutta hän ei joutunut vainon uhriksi. Kun hänen isänsä kutsuttiin Liberiaan vuonna 1929, hänen äitinsä päätti pysyä Saksassa. Massaquoi luokiteltiin ”Saksan neekeriksi”, ja toisen luokan kansalaisena häntä ei kelpuutettu Saksan armeijaan eikä Hitler-Jugendiin, joihin hän pyrki.

Vuonna 1947 Massaquoi vieraili Liberiassa. Hän vieraantui isästään, joka oli jättänyt hänen äitinsä ja jota hän piti ylimielisenä ja tyrannimaisena. Muutettuaan sodan jälkeen Yhdysvaltoihin Massaquoi palveli kaksi vuotta Yhdysvaltain ilmavoimissa 82. maahanlaskudivisioonassa. Sotilasuran jälkeen hän opiskeli kirjallisuutta Illinois’n yliopistossa ja sen jälkeen meni töihin Jet- ja myöhemmin Ebony-lehteen, jossa hän yleni päätoimittajaksi.

Massaquoin omaelämäkerran pohjalta on tehty kaksiosainen televisiosarja Neekeri, neekeri, nokikolari (saks. Neger, Neger, Schornsteinfeger), 2006.

  1. Hans Massaquoi, Former Editor Of Ebony Magazine, Who Grew Up Black In Nazi Germany Dies 21.1.2013. digtriad.com. Arkistoitu 2.5.2013. Viitattu 23.1.2013. (englanniksi)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Massaquoi, Hans J.: Destined to Witness: Growing Up Black in Nazi Germany. New York: Perennial, 2001. ISBN 9780688171551. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hans Massaquoi