Hangon lintuasema

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hangon lintuaseman eli Haliaksen päärakennus kuvattuna takapihalta päin keväällä 2013.

Hangon lintuasema, lyhyemmin Halias, on Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan ylläpitämä ja vapaaehtoisten lintuharrastajien pyörittämä lintuasema.

Aseman historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asema perustettiin vuoden 1979 helmikuussa.

Aseman toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hangon lintuasema sijaitsee Suomen mantereen lounaisimmassa kärjessä, ja se onkin maan eteläisin lintuasema. Hangon lintuasemalla harjoitetaan rengastustoimintaa ja aktiivista muutontarkkailua. Asemalla on käytössä 12 vakiopikkulintuverkkoa ja vaihtelevasti myös petoverkkoja, joilla lintuja pyydetään rengastettaviksi. Muuttoa seurataan venäläisten toisen maailmansodan aikana rakentamasta tulenjohtobunkkerista. Hangon lintuasemalla kerätystä aineistosta on julkaistu useita tieteellisiä artikkeleita ja aineistoa on käytetty monessa väitöskirjassa. Yksi tärkeimmistä tutkimuskohteista on ollut lintujen muuton ajoittuminen sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset siihen.

Hangon lintuasema sijaitsee Metsähallituksen hallinnoimalla Uddskatanin luonnonsuojelualueella, joka on osa Tulliniemen linnustonsuojelualue -nimistä Natura 2000 -aluetta. Lintuaseman toimintaan pääsee tutustumaan ottamalla etukäteen yhteyttä asemanhoitajiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]