Hambletonian 10

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hambletonian 10
Hambletonian10.jpg
Syntynyt 5. toukokuuta 1849
Kuollut 27. maaliskuuta 1876 (26 vuotta)
Sukupuoli ori
Rotu lämminverinen
Synnyinmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Isä Abdallah
Emä Charles Kent Mare
Kasvattaja Jonas Seeley
Omistaja William Rysdyk

Hambletonian 10 (myös Rysdyk's Hambletonian, 1849 Sugar Loaf, New York1876 Chester, New York) oli yhdysvaltalainen lämminverinen siitosori, josta käytännössä kaikki nykypäivän amerikanravurit polveutuvat. Sen mukaan on nimetty yksi maailman suurimmista ravikilpailuista, vuodesta 1926 lähtien järjestetty Hambletonian Stakes.

Siitosura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hambletonian 10 syntyi vuonna 1849 New Yorkin osavaltion Orange Countyn piirikunnassa sijainneella maatilalla. Se oli 1780-luvulla Yhdysvaltoihin tuodun kuuluisan englannintäysverisen laukkahevosen Messengerin pojanpojanpoika. Hambletonian 10:n kasvattaja oli Jonas Seeley, joka kuitenkin myi sen jo varsana hoitajalleen William Rysdykille 125 dollarin hinnasta. Hänen mukaansa hevonen tunnetaan myös nimellä Rysdyk's Hambletonian. Ori osallistui ensimmäiseen näyttelyynsä kuuden kuukauden ikäisenä aiheuttaen olemuksellaan ihastusta paikallisissa hevosmiehissä. Siitosuransa Hambletonian 10 aloitti kaksivuotiaana, jolloin Rysdyk astutti sillä neljä tammaa. Yhteensä ori astui vuosien 1851 ja 1875 välillä 1335 tammaa.

Hambletonian 10 ja sen jälkeläiset osoittautuivat siitoksessa niin suosituiksi, että vuosikymmenten kuluessa muut sukulinjat hävisivät. Kaikkien nykyisten amerikkalaisten ravihevosten ja peitsareiden suku johtaa lopulta Hambletonianiin. Sen neljä merkittävintä jälkeläistä ovat oriit George Wilkes, Dictator, Happy Medium ja Electioneer, jotka ovat periyttäneet valtaosan nykypäivän amerikanravureista. Hevosen kuoleman jälkeen New Yorkin Chesteriin pystytettiin yhteinen muistomerkki Hambletonianille ja sen omistajalle William Rysdykille, joka oli kuollut kuusi vuotta aiemmin.

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilparadalla Hambletonian 10 esiintyi ainoastaan kerran, kun se juoksi toista Abdallahin jälkeläistä, Abdallah Chiefiä vastaan vuonna 1852 Long Islandin radalla New Yorkissa. Abdallah Chiefin omistaja piti omaa hevostaan Hambletoniania parempana, mutta se hävisi kuitenkin kaksi samana päivänä ajettua mailin mittaista kilpailua. Hevoset juoksivat ensin toisiaan vastaan ja Hambletonianin voitettua, vaati Abdallah Chiefin omistaja revanssia. Toisella kerralla hevoset kiersivät radan yksinään ja jälleen Hambletonian oli parempi, saaden seitsemän sekuntia nopeamman ajan. Hambletonianin voittoaika oli 2.48,5.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]