Halvhjort av Älmtaryd

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Halvhjort av Älmtaryd nimi kuuluu ruotsalaiselle keskiaikaiselle rälssisuvulle, jonka vaakunassa oli puolikas hirvi. Suku oli kotoisin Älmtarydin (tai Elmtaryd) kartanosta Agunnarydin seurakunnassa. IKEA:n perustaja Ingvar Kamprad syntyi samalla kartanolla ja nimesi IKEA:n tämän mukaan (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd)

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suku polveutuu Jöns Stenssonista tai Foglaresta. Hän oli piirikunnan päällikkö joka kantoi puolikasta peuraa kilvessä 1300-luvulla.

Sukupuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jöns (Jusse) Stensson tai Jöns Foglare (eli 1424), Asemies, piirikunnan päällikkö.[1]
    1. Nils Jönsson i Hå.
      1. Ingrid Nilsdotter (Halvhjort av Älmtaryd), naimisissa Håkan Matssonin (Båt av Billa) kanssa, luultavasti ennen vuotta 1535.
      2. Birger Nilsson (as. 1496) Älmtarydissa, Agunnarydissa.
        1. Pavel Birgersson Kalmarin linnan komentaja. Vouti Vistassa ja Tvetassa (Jönköping) piiripäällikkö Vistassa ja linnavoutti Västeråsissa.
        2. Isak Birgersson Älmtarydiin, vuonna 1533 Kalmarin linnan komentaja. Puoliso Estrid Stierna, Peder Månssonin Stiernan ja Estrid Arvidsdotter Drake af Intorpin tytär .
          1. Nils Isaksson (kuoli noin 1593), Älmtarydille oli hovin oppipoika nuorena, oli vuonna 1580 Kronobergin linnan linnan komentaja. Hänen puoliso oli Margareta Ulfsax,
            1. Catarina Nilsdotter Älmtaryd, naimisissa Vissefjärdan papin, Jon Jonsonin kanssa. Hänen äitinsä oli todennäköisesti joku muu kuin Margareta Ulfsax, sillä hän syntyi yli 10 vuotta ennen kun he menivät naimisiin.
          2. Per Isaksson (k. 1567) Äpplaholmiin, Norra Sandsjöön (Jönköping), tuli piiripäälliköksi Sunnerbossa viimeistään vuonna 1567, mutta hänet tappoi Jöran Perssonin veljenpoika Peder Welamsson, joka tunnettiin myös osallistumisestaan Sture-murhiin muutamaa kuukautta aiemmin.
            1. Elin Persdotter (Halvhjort av Elmtaryd), naimisissa Måns Abjörnssonin kanssa
          3. Birger Isaksson (kuollut 1580) Äpplaholmiin, oli nuorena oppipoikana kuningas Johan III:n hovissa, ja hovin luutnantti 1575 ja Tukholman linnan kuvernööri 1577-1578. Ainakin vuodesta 1576 hän oli Kindin (Älvsborg) piiripäällikkö, ja viimeksi vuonna 1580 hänet sijoitettiin Kalmariin, missä hän pian kuoli ruttoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]