Halumi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Grillattua halumijuustoa

Halumi [1] tai halloumi (kreik. Xαλλούμι, lausutaan "hallumi", turk. Hellim Peyniri) on Kyprokselta lähtöisin oleva juusto. Perinteisesti sen valmistuksessa on käytetty lampaan- ja vuohenmaidon seosta, mutta markkinoilla on myös juustoja, jotka sisältävät lisäksi lehmänmaitoa. Teollisesti valmistetuissa halumeissa lehmänmaidon osuus on yleensä suuri, mikä alentaa tuotantokustannuksia, mutta vaikuttaa makuun ja ominaisuuksiin.

Halumi on valkoista ja siinä on erottuva kerrosmainen rakenne ja suolainen maku. Juusto on usein maustettu mintulla, jolla sanotaan olevan myös säilyvyyteen vaikuttavia antibakteerisia ominaisuuksia. Muita juustoja korkeamman sulamispisteensä ansiosta halumia voidaan grillata ja ruskistaa ilman, että se ehtii sulaa, minkä ansiosta sitä käytetään erityisesti ruoanvalmistuksessa. Halumi valmistetaan, kuten muutkin samantyyppiset juustot, ensiksi tekemällä juoksutepohjainen tuorejuusto. Valmis juustokimpale keitetään voimakassuolaisessa vedessä, jossa rakenne tiivistyy ja juusto saa sille ominaisen kumimaisen rakenteen ja kermamaisen maun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ruoka-alan vierassanoja 2007. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 12.4.2014.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Halumi.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.