Halloumi

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Halumi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Grillattua halloumia.

Halloumi tai halumi[1] (kreik. Xαλλούμι, lausutaan "hallumi", turk. Hellim Peyniri) on Kyprokselta lähtöisin oleva juusto. Perinteisesti sen valmistuksessa on käytetty lampaan- ja vuohenmaidon seosta, mutta markkinoilla on myös juustoja, jotka sisältävät lisäksi lehmänmaitoa. Teollisesti valmistetuissa halloumeissa lehmänmaidon osuus on yleensä suuri, mikä alentaa tuotantokustannuksia mutta vaikuttaa makuun ja ominaisuuksiin.

Halloumi on valkoista, ja siinä on erottuva kerrosmainen rakenne ja suolainen maku. Juusto on usein maustettu mintulla, jolla sanotaan olevan myös säilyvyyteen vaikuttavia antibakteerisia ominaisuuksia. Muita juustoja korkeamman sulamispisteensä ansiosta halloumia voidaan grillata ja ruskistaa ilman, että se ehtii sulaa, minkä ansiosta sitä käytetään erityisesti ruoanvalmistuksessa. Halloumi valmistetaan, kuten muutkin samantyyppiset juustot, ensiksi tekemällä juoksutepohjainen tuorejuusto. Valmis juustokimpale keitetään voimakassuolaisessa vedessä, jossa rakenne tiivistyy ja jossa juusto saa sille ominaisen kumimaisen rakenteen ja kermaisen maun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Hakusanat halloumi, halumi. Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone, 2016.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Halloumi.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.