Halloumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Halloumi
Grillattua halloumia.
Grillattua halloumia.
Alkuperä
Alkuperämaa Kypros
Tiedot
Tyyppi juusto
Pääainesosat lampaan- ja vuohenmaito

Halloumi tai halumi[1] (kreik. χαλλούμι, challoúmi, lausutaan ”halúmi”, Kyproksen murteessa ”hallúmi”; turk. hellim peyniri) on kova, Kyprokselta peräisin oleva lumenvalkoinen mintulla maustettu juusto. Perinteisesti sen valmistuksessa on käytetty lampaan- ja vuohenmaidon seosta, mutta markkinoilla on myös juustoja, jotka sisältävät lisäksi lehmänmaitoa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuoreena leikattuja juustopaloja.

Ensimmäiset maininnat halloumista historiallisissa lähteissä ovat vuodelta 1554, jolloin Florio Bustron kirjoitti Kyproksella olleista vuohista, sekä vuohen ja lampaanmaidon sekoituksesta valmistettavasta juustosta, johon hän viittasi nimellä calumi. Arkkipiispa Kyprianόs kirjoitti samaan tapaan juustosta vuonna 1778 mainiten myös, että suuria määriä juustoa vietiin ulkomaille.[2]

Valmistus ja piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halloumi on valmistettu perinteisesti vuohenmaidon ja lampaanmaidon sekoituksesta. Sekoituksen suhdetta ei ole määritelty tarkasti. Aina maitoja ei sekoiteta, vaan niin vuohenmaitoa kuin lampaanmaitoakin voidaan käyttää halloumin valmistamiseen myös yksinään. Nykyisin maitoon saatetaan lisätä myös lehmänmaitoa, jota ei perintiesesti käytetty.[2] Lehmänmaitoa on lisätty kysynnän kasvaessa, koska lampaan- ja vuohenmaitoa on saatavilla rajallisemmin.[3] Halloumia valmistettaessa siihen lisätään maidon lisäksi juoksutetta, suolaa ja minttua. Minttu mielletään nykyisin olennaiseksi osaksi juuston makua, mutta alun perin sitä lisättiin juustoon ennemminkin sen antibakteerisen vaikutuksen takia. Juustoa kypsytetään vähintään 40 päivää.[2]

Valmis halloumi on väriltään valkoista tai kellertävää. Juustolla ei ole kuorta ja rakenteeltaan se on puolikovaa. Sen makua on kuvailtu miedoksi. Juusto sopii tarjoiltavaksi useilla eri tavoilla, mikä on osaltaan vaikuttanut myös sen menestykseen.[2]

Kyproksella halloumin valmistamisen sääntelystä vastaava taho on Cyprus Organisation for Standardisation eli CYS. Vuonna 2015 Kyproksella tuotettiin 19 000 tonnia halloumijuustoa, jonka valtaosa tai noin 15 000 tonnia päätyi vientiin. Pääasialliset vientikohteet sijaitsevat Euroopassa ja Lähi-idässä.[2] Juuston kysyntä on ollut huomattavassa kasvussa. Kyproksella on pelätty, että tuotanto ei kykene pysymään kasvavan kysynnän perässä. Korkea kysyntä on myös johtanut halloumia jäljittelevien ja halloumina virheellisesti myytävien tuotteiden valmistukseen Kyproksen ulkopuolella.[3] Juustoa valmistetaan perinteisesti sekä Kyproksen kreikkalaisella että turkkilaisella puolella. Euroopan unioni on suunnitellut halloumin nimisuojausta vain kyproslaisille tuotteille, mutta neuvottelut ovat kytköksissä Kyproksen yhdistymisneuvotteluihin.[4][5] Muissa maissa valmistettuja hallouminkaltaisia juustoja myydään esimerkiksi nimellä ”grillijuusto”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Hakusanat halloumi, halumi. Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone, 2016.
  2. a b c d e Catherine Donnelly: The Oxford companion to cheese, s. 341. Oxford University Press, 2016. ISBN 9780199330881. (englanniksi)
  3. a b Helena Smith: Cypriot farmers struggle to meet demand for halloumi The Guardian. Viitattu 20.7.2019. (englanniksi)
  4. EU moves toward protecting Cyprus's halloumi cheese Ekathimerini. Viitattu 18.6.2018.
  5. Masters, Sam: Cyprus's Great Halloumi Debate: The Source of the Country's Latest North-South Divide is... Cheese The Independent. Viitattu 18.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]