Hall & Oates

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hall & Oates
Daryl Hall ja John Oates vuonna 2008
Daryl Hall ja John Oates vuonna 2008
Tiedot
Toiminnassa 1970–
Tyylilaji pop rock
blue-eyed soul
soft rock
jazz
Kotipaikka Philadelphia, Pennsylvania, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Daryl Hall
John Oates

Levy-yhtiö

Aiheesta muualla
Kotisivut

Hall & Oates on yhdysvaltalainen soul-popduo, jonka muodostavat Daryl Hall ja John Oates. He julkaisivat ensimmäiset levytyksensä 1970-luvulla ja olivat 1980-luvun suosituimpia valkoihoisia soul-laulajia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daryl Hall (s. 1946) oli ennen Hall & Oatesin perustamista laulanut opiskelijayhtye Temptonesissa ja nauhoittanut sooloartistina. John Oates (s. 1948) puolestaan oli aiemmin laulanut philadelphialaisessa The Masters -soulyhtyeessä. Miehet alkoivat kirjoittaa musiikkia yhdessä vuonna 1969 ja pian ryhtyivät konsertoimaan duona, jossa Hall soitti pianoa ja Oates akustista kitaraa.

Vuonna 1972 Hall & Oates sai levytyssopimuksen Atlantic Recordsilta. Heidän ensimmäinen albuminsa Whole Oates ilmestyi samana vuonna. He nauhoittivat Atlanticille albumit Abandoned Luncheonette ja War Babies ennen kuin siirtyivät RCA Records -yhtiölle vuonna 1974. Atlantic julkaisi kuitenkin vielä vuonna 1977 kaksikolta albumin No Goodbyes.

1970-luvulla Hall & Oates nousi Yhdysvaltojen singlelistalle kappaleilla ”Sara Smile” (1976) ja ”Rich Girl”. He nauhoittivat RCA:lle albumit Hall & Oates, Beauty on a Back Street, Along the Red Ledge ja X-Static. Merkittävä läpimurto tuli kuitenkin vasta vuoden 1980 albumilla Voices, jonka laulujen kirjoittamiseen osallistuivat Sara ja Janna Allen.

1980-luvun alku oli Hall & Oatesin menestyksekkäintä aikaa. Kappaleet ”Kiss on My List” ja ”I Can’t Go for That (No Can Do)” nousivat listaykkösiksi ja kymmenen muuta duon kappaletta nousi Yhdysvaltojen top 20:een. Hall julkaisi vuonna 1986 ensimmäisen sooloalbuminsa, mutta duo jatkoi sen jälkeen yhdessä levyttämistä.

Hall & Oates on jatkanut levyttämistä ja konsertoimista myös 2000-luvulla, vaikka kumpikin on keskittynyt perhe-elämään ja soolouraansa.[1] Hall julkaisi vuonna 2011 viidennen sooloalbuminsa. Duo on 2010-luvulla tehnyt useita yhteisiä kiertueita ja esiintynyt esimerkiksi American Idolissa ja The Voicessa. Hall & Oates otettiin Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 2014.[2]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hardy, Phil: ”Hall and Oates”, The Faber Companion to 20th Century Popular Music. Faber and Faber Ltd, 2001. ISBN 0-571-19608-X. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hall and Oates 2014. Rock and Roll Hall of Fame. Viitattu 10.6.2018.
  2. Stephen Thomas Erlewine: Daryl Hall & John Oates Biography AllMusic. Viitattu 10.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hall & Oates.