Koordinaatit: 50°45′N, 8°12′E

Haiger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haiger
vaakuna
vaakuna

Haiger

Koordinaatit: 50°45′N, 8°12′E

Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Piirikunta Lahn-Dill-Kreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 106,7 km²
Korkeus 273 m
Väkiluku (2019) 19 466[1]
 – Väestötiheys 182 as./km²
Postinumero 35708
Suuntanumero(t) 02771, 02773, 02774

Haigerin sijainti Lahn-Dill-Kreisin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Hessenin osavaltiossa.

Haiger on kaupunki Lahn-Dill-Kreisin piirikunnassa Hessenin osavaltiossa keskisessä Saksassa. Se sijaitsee noin 80 kilometriä Frankfurt am Mainista luoteeseen.[2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haiger sijaitsee Hessenin länsiosassa 55-kilometrisen Dill-joen laaksossa Nordrhein-Westfalenin etelärajan tuntumassa. Dill-joki laskee Lahnin ja Reinin kautta Pohjanmereen. Lahn-Dill-piirin pääkaupunki Wetzlar sijaitsee Haigerin kaakkoispuolella. Lounaassa on Westerwaldin ylänkömaa. Haigerin naapurikaupunkeja ovat Dillenburg ja Herborn. Noin 20 kilometriä Haigerista luoteeseen sijaitsee Siegen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haiger on mainittu ensi kerran Lorschin koodeksissa vuonna 778. Alkuperäinen keskusta sijaitsi nykyisellä kirkonmäellä. Samaisella mäellä oli 800-luvulla Taufkirche eli kastekappeli ja kuninkaallisen vallan keskus nimeltään Heigera. Haigerin kaupunginkirkon historia alkaa 1000-luvulta, ja se on nykyisen vanhankaupungin arkkitehtoninen keskipiste. Haigerin maallinen hallinto vaihtui suvulta toiselle. Vuodesta 1230 alkoi peräti satavuotinen kinastelu ja vihanpito, Dernbacher Fehde, Nassaun aatelissuvun, paikallisten aatelisten ja Hessenin maakreivien välillä. Kiistassa oli kyse lähinnä alueiden hallintaoikeuksista. Nassaun suku pääsi voitolle. Haiger kehittyi kaupunkimaiseen suuntaan Nassaun johdolla, ja sen sijainti Kölnistä Leipzigiin kulkevan kauppareitin Brabanter Straßen vaikutusalueella avitti kehitystä.

1600-luvulla Haigeria koettelivat sodat ja kulkutaudit. Lähes kaikki kaupunginmuurin sisäpuolella sijainneet talot tuhoutuivat toukokuun 1723 suurpalossa. Kaupunginmuurin purkaminen 1820-luvulla mahdollisti Haigerin laajentumisen ja kehittymisen. Paikkakunta sai rautatieaseman vuonna 1862 ja teollistuminen vauhdittui. Toisen maailmansodan aikana Haiger oli teollistuneena paikkakuntana toistuvien pommitusten kohde. 1970-luvulla Haigeriin liitettiin suuri määrä ympäröiviä maalaiskuntia.

Haigerin nimen taustalla lienevät alueella virtaavien jokien haikarakannat. On myös esitetty, että nimi palautuisi närhiin, saksaksi Eichelhäher. Haigerin vaakunassa oleva lintu ei näet ole lainkaan haikaran näköinen. Närhiteoriaa ei kuitenkaan pidetä uskottavana.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haigerissa pitää pääkonttoriaan muun muassa Klingspor, joka valmistaa hiomalaitteita ja Friedhelm Loh'n perustama Friedhelm Loh Group.[3][4] IT-alaa edustaa muun muassa 1986 perustettu DigiTask GmbH.[5] Haigerin rautatieasema sijaitsee 73-kilometrisellä Dillstrecke-rataosuudella. Se on myös 36-kilometrisen Betzdorf–Haiger-radan päätepiste. Tärkein moottoritieyhteys on läntisen Saksan halki kulkeva 257-kilometrinen BAB 45. Haiger/Burbachin liittymän yhteydessä sijaitsee Kalteichen teollisuusalue.

Lähteet ja viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Statistik Hessen : Tabellen Bevölkerung : Die Bevölkerung in den hessischen Gemeinden am 31.06.2019 Statistik.hessen.de. Hessisches Statistisches Landesamt. Arkistoitu 2.4.2019. Viitattu 16.10.2019.
  2. Entfernung von Frankfurt am Main, Hessen, Deutschland nach Haiger, Hessen, Deutschland Entfernungsrechnerkm.com. Viitattu 16.10.2019.
  3. Nykyisin Klingspor toimii kaikkialla maailmassa Klingspor.fi. KLINGSPOR Suomi. Viitattu 21.10.2019.
  4. Start Friedhelm-loh-group.com. Friedhelm Loh Stiftung & Co. KG. Viitattu 21.10.2019.
  5. Digi Task GmbH - Gesellschaft für besondere Telekommunikationssysteme De.kompass.com. KOMPASS S.A. Viitattu 21.10.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Haiger
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Haiger.