Haarniskapäät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haarniskapäät
Seeprahaarniskapää (Evistias acutirostris)
Seeprahaarniskapää (Evistias acutirostris)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Lyhtyahvenkalat Acropomatiformes
Heimo: Haarniskapäät
Pentacerotidae
Bleeker, 1859
Alaheimot ja suvut[1]
Katso myös

  Haarniskapäät Wikispeciesissä
  Haarniskapäät Commonsissa

Haarniskapäät (Pentacerotidae) on lyhtyahvenkalojen lahkoon kuuluva kalaheimo. Sen lajeja tavataan kaikista valtameristä lauhkeista vesistä.

Lajit ja anatomia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haarniskapäiden heimoon kuuluu kaksi alaheimoa, seitsemän sukua ja 13 lajia.[1] Ne ovat keskikokoisia tai suuria kaloja, ja suurimmat kasvavat noin metrin pituisiksi. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat korkearuumiisia ja litteitä kaloja. Otsaprofiili on jyrkkä ja suu työntyy eräillä lajeilla huomattavasti eteenpäin. Pään luut ovat useilla lajeilla esillä ja muodostavat ikään kuin haarniskan. Selkäevä on pitkä ja piikikäs. Myös peräevässä on piikkejä.[1][2]

Haarniskapäitä tavataan lauhkeista vesistä Atlantin, Intian valtameren ja Tyynenmeren alueilta. Suurin osa lajeista elää Australian lähistöllä. Kalat elävät syvissä vesissä aina 100–600 metrin syvyyteen. Kalojen ravintoa ovat äyriäiset, salpat ja pääjalkaiset. Pohjoisella Tyynellämerellä elävien haarniskapäiden kutuaika alkaa marraskuussa ja päättyy maaliskuussa. Monet heimon lajeista ovat hyviä ruokakaloja ja niitä kalastetaan trooleilla ja siimoilla.[1][2]

  1. a b c d Family Pentacerotidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 7.4.2023. (englanniksi)
  2. a b Boarfish (Pentacerotidae) Status of Fisheries Resources in NSW 2008-09. Arkistoitu 5.4.2012. Viitattu 29.1.2012. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.