Hôtel de Toulouse

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hôtel de Toulouse, rue Croix des Petits-Champs -kadun sisäänkäynti vuonna 2011.
Kullattu galleria Hôtel de Toulousessa

Hôtel de Toulouse, joka tunnetaan myös nimellä Hôtel de La Vrillière on Pariisin 1. arrondissementissa sijaitseva kaupunkipalatsi eli hôtel particulier. Se sijaitsee rue La Vrillièren varrella, Place des Victoires-aukion lähellä.

Rakennus on arkkitehti François Mansartin suunnittelema ja se valmistui noin vuonna 1640. Sen viimeisimpiin vaiheisiin kuuluu osto vuonna 1808 Ranskan valtionpankille (Banque de France), joka asettui sinne 1811 ja jossa se on siitä alkaen toiminut. Koko 1800-luvun rakennusta laajennettiin toistuvasti. Muutoksista merkittävin oli uuden julkisivun rakentaminen rue Croix des Petits-Champs -kadun suuntaisesti.

Palatsin rakennuttaja ja ensimmäinen omistaja Louis Phélipeaux de La Vrillière oli italialaisen taiteen ystävä. Hän antoi rakentaa taloon kokoelmiaan varten 40 metriä pitkän gallerian, jonka katto koristeltiin freskoilla. Tämä barokkityylinen Kullattu galleria (la Galerie dorée), restauroitiin vuonna 1865 ja se on yksi rakennuksen merkittävistä nähtävyyksistä. Gallerian puuosat ovat olleet vuodesta 1926 alkaen suojeltuja rakennusmuistomerkkinä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ancien hôtel de Toulouse la base Mérimée. Ministère de la Culture. Viitattu 4. maaliskuuta 2012. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.