Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelu on vapaasti saatavilla oleva sähköinen karttapalvelu. Sitä käytetään palo- ja pelastustoimessa hälytysajoneuvojen ohjaamiseen oikeaan kohteeseen navigaattoreiden avulla. Koordinaattipalvelun kehittäminen aloitettiin siksi, että Suomen saaristoissa paikantaminen ei ollut helppoa siksi, että kartoissa ei ollut erottelevia paikannimiä ja erehtyminen saarista oli helposti mahdollista. Palvelu perustuu Maanmittauslaitoksen karttapohjille.

Ajatuksena on se, että esimerkiksi vapaa-ajan asuja ottaisi etukäteen selvää siitä, missä WGS84-koordinaattipisteessä hänen asuntonsa sijaitsee ja tulostaisi koordinaattipalvelusta paperille seinälle laitettavan hälytysohjeen, jonka perusteella hälytyskeskuksen 112-numeroon soitettaessa olisi helppo sanoa tarkka koordinaatti. Tulostettu hälytysohje palvelee myös vieraita ja vuokralaisia, joilla ei ole paikallistuntemusta.

Palvelu tuotetaan suomen, ruotsin ja englannin kielillä.

Muu käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hätäkeskuslaitos-viraston koordinaattipalvelusta saa melko tarkkoja koordinaatteja paikkojen osoittamiseen myös muuhun käyttöön, esimerkiksi risteykset ajo-ohjeita varten käsin navigaattoriin tai GPS-paikantimeen tallennettavaksi tai maisema- ja arkkitehtuurivalokuvien ottopaikkojen merkitsemiseksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]