Härkärodeo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rodeoratsastaja härän selässä

Härkärodeo on rodeourheilulaji, jossa ratsastaja yrittää pysyä härän selässä vähintään 8 sekuntia pitäen vain yhdellä kädellä kiinni köydestä, joka on sidottu härkään. Se on ehkä kaikkein kuuluisin rodeolaji.

Ennen kilpailua ratsastajat ja härät arvotaan pareiksi. Ratsastaja asettuu härän selkään, joka päästetään areenalle kun ratsastaja ilmoittaa olevansa valmis. Lähistöllä on koko suorituksen ajan "rodeoklovneja", jotka pyrkivät varmistamaan ratsastajan turvallisuuden suorituksen päätyttyä houkuttelemalla härän huomion pois ratsastajasta.

Härkärodeossa ratsastajan suoritus arvioidaan pistein 0–100. Myös härkä saa pisteet. Tuomareita on yleensä kaksi, joista kumpikin antaa sekä härälle että ratsastajalle 0–25 pistettä. Täyteen pistemäärään päästäkseen molempien on saatava kummaltakin tuomarilta 25 pistettä. Yli 80 pisteen suoritus on todella hyvä. Härän pistemäärään vaikuttavat eläimen nopeus, voima ja liikkuvuus, ratsastajan pisteisiin puolestaan tasapaino ja tyyli. Jos ratsastaja putoaa tai koskee vapaalla kädellä härkää, köyttä tai itseään, hänet hylätään.

Eläinoikeusjärjestöt ovat esittäneet kritiikkiä härkärodeota kohtaan. Heidän mukaansa ratsastajan saappaissa olevat kannukset ja härän kupeiden ympäri sidottava hihna aiheuttavat kipua härälle. Hihnaa käytetään, jotta härkä potkisi enemmän takajaloillaan.

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.