Häme-Wiki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvakaappaus Häme-Wikin etusivulta 25.5.2010.

Häme-Wiki on alueellinen, avoin, Kanta-Hämettä esittelevä, internetissä oleva tietosanakirja, joka on tehty MediaWiki-alustalle. Häme-Wiki avattiin elokuussa 2009.

Häme-Wikiin on koottu asukkaiden tarinoita, muistoja ja tunnelmia sekä entisiltä ajoilta että tästä päivästä. Häme-Wikissä on tekstien lisäksi myös kuvia. Yhdistykset ja laitokset voivat esitellä toimintaansa, yksittäiset asukkaat voivat kertoa muistelmiaan tuntemistaan henkilöistä tai omasta kotiseudustaan. Häme-Wikiin mahtuu monenlaista aineistoa. Harrastajakuvaajat voivat tallentaa sinne kiinnostavia kuvia tai videopätkiä, soittajat laittaa näytteitä musiikistaan. Siellä voi olla Aulangolta otettu isovanhempien hääkuva 1920-luvulta, videopätkä kotiseutuyhdistyksen pikkujoulusta tai kuvia nuorten taide- tai urheilutapahtumista.

Kuinka Häme-Wikiin voi lisätä aineistoa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuka tahansa voi kirjoittaa Häme-Wikiin artikkeleita sekä myös muokata siellä olevia kirjoituksia. Häme-Wikin sivuilla on ohjeet, joiden avulla on helppo tallettaa tekstejä ja kuvia. Hämeenlinnan pääkirjastossa ja tarvittaessa myös muissa kirjastoissa järjestetään opetusta wiki-kirjoittamisessa ja kuvien tallentamisessa. Jos asukkaat tai yhdistykset eivät itse halua tai voi tallentaa aineistoa Häme-Wikiin, kannattaa ottaa yhteyttä palvelun ylläpitäjiin Hämeenlinnan kaupunginkirjastoon. Tällöin voidaan yhdessä miettiä, miten kannattaa toimia.

Häme-Wikin ylläpito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Häme-Wiki on avoin kaikille kirjoittajille, sinne ei kuitenkaan voi kirjoittaa mitä tahansa. Kirjoituksissa tulee kunnioittaa yksityisyyden suojaa ja tekijänoikeuksia. Jos Häme-Wikiin laittaa kuvia tai ääninäytteitä, on tekijöiltä oltava lupa verkkojulkaisemiseen. Wiki-periaatteen mukaisesti jokaisesta muutoksesta jää jälki, jonka perusteella ylläpitäjät näkevät, kuka on tehnyt muutoksen ja millainen muutos on ollut. Tarvittaessa ylläpitäjä voi aina palauttaa aiemmat sivut.

Ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuun 2015 tilanteessa maaliskuuta 2013 aiemmat versiot artikkelien historioista puuttuivat eikä niitä syyskuuhun 2015 mennessä oltu saatu palautetuksi.

Häme-Wikin toteuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa alettiin kehittää Häme-Wikiä syksyllä 2008. Häme-Wiki on toteutettu ”Tiedon ja kulttuurin avoin oppimisympäristö verkossa” -projektissa, joka saa rahoitusta Manner-Suomen ESR-ohjelmasta vuosina 2008–2011. Häme-Wikin teknisestä toteutuksesta vastaa hämeenlinnalainen yritys Opiferum ja ulkoasusta graafikko Kaarina Helenius ja Hämeenlinnan kaupunginkirjasto.

Häme-Wikin logo

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]