Hälytysajoneuvo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hälytysajoneuvo on ajoneuvo, jonka tehtävänä on vastata hätätilanteisiin. Hälytysajoneuvot ovat Suomessa sairaanhoitopiirien vastuulla, jotka voivat järjestää ne itse, tehdä pelastuslaitoksen kanssa yhteistyössä tai siirtää ne yksityisille yrittäjille. Hälytysajoneuvot saavat yleensä rikkoa liikennesääntöjä päästäkseen hälytyspaikoille mahdollisimman nopeasti. Kuitenkin joissain valtioissa hälytysajoneuvon kuljettaja voidaan silti haastaa oikeuteen, jos kuljettaja osoittaa "harkitsematonta muiden turvallisuuden laiminlyöntiä".

Suomessa hälytysajoneuvon ohittaessa hidastetaan vauhtia ja annetaan tilaa.

Tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On olemassa useita hälytysajoneuvoja. Hälytysajoneuvoja ovat muun muassa:

Lainvalvonta
Pelastustoimi
Ensihoito

Varustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa hälytysajoneuvoista varustetaan hälytysvaloilla ja sireeneillä, jotka helpottavat hälytysajoneuvojen kulkua ja havainnointia liikenteessä sekä näkyvyyttä onnettomuuspaikalla.

Paikallisista laeista riippuen ajoneuvot voivat joutua antamaan tietä hälytysajoneuvoille, jotka kulkevat hälytysajossa. Esimerkiksi Utahissa hälytysajossa olevalle hälytysajoneuvolle kaikkien ajoneuvojen on annettava tietä ajamalla tien laitaan, pysähtymällä ja odottamalla hälytysajoneuvon ohi kulkemista. Joillain alueilla, joilla tämän tyylisiä lakeja ei ole, silti useat antavat tilaa hälytysajoneuvoille.

Avun pyytäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa maissa hälytysajoneuvot lähetetään yleensä hätäkeskuksesta, joka ottaa puhelut hätänumerosta, kuten 911, 999, 111 tai 112.