Hàn Mặc Tử

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hàn Mặc Tử

Hàn Mặc Tử (syntymänimeltään Nguyễn Trọng Trí, 22. syyskuuta 1912, Lệ Mỹ, Đồng Hới, Quảng Bình11. marraskuuta 1940) oli vietnamilainen runoilija. Hän oli modernin vietnamilaisen romanttisen runouden edelläkävijöitä. Hän pani alulle "häiriintyneen" (loạn) ja "hullun" (điên) koulukunnan. Hänen taiteilijanimiään olivat Hàn Mạc Tử, Lệ Thanh ja Phong Trần.

Hän oli lähtöisin köyhästä perheestä. Hänen isänsä kuoli hänen ollessaan nuori. Hän osoitti taiteellista lahjakkuutta jo hyvin nuorena. Hän ammensi vaikutteita Phan Bội Châulta, jonka oli tavannut. Hàn Mặc Tử menehtyi vain 28 vuoden ikäisenä lepraan.

Hänen romanttiset suhteensa monien naisten kanssa heijastuvat hänen runoudessaan – muutamia naisista hän oli tavannut, osan kanssa ollut kirjeenvaihdossa, mutta jotkut tunsi vain nimeltä.

Kotimaassaan hänen monet romanttiset runonsa ovat yhä suosittuja, ja häntä pidetään romanttisuuden esikuvana. Monista hänen runoistaan on romanttisuutensa vuoksi tehty lauluja, monia myös käytetään kouluopetuksessa.

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.