Gustavo Díaz Ordaz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gustavo Díaz Ordaz
Meksikon presidentti
Edeltäjä Adolfo López Mateos
Seuraaja Luis Echeverría Álvarez
Henkilötiedot
Syntynyt12. maaliskuuta 1911
Ciudad Serdán, Meksiko
Kuollut15. heinäkuuta 1979 (68 vuotta)
México, Meksiko
Puoliso Guadalupe Borja
Tiedot
Puolue Partido Revolucionario Institucional

Gustavo Díaz Ordaz (12. maaliskuuta 1911 Ciudad Serdán, Meksiko15. heinäkuuta 1979 México, Meksiko) oli meksikolainen poliitikko. Hän toimi maansa presidenttinä vuodet 1964–1970.

Díaz Ordaz luki lakia Pueblan yliopistossa ja valmistui vuonna 1937. Tämän jälkeen hän toimi yliopiston professorina sekä vararehtorina vuodet 1940–1941. Vuonna 1943 Díaz Ordaz valittiin Meksikon edustajainhuoneeseen ja vuonna 1946 senaattoriksi Pueblan osavaltiosta. Senaattorina hän oli vuoteen 1952. Presidentti Adolfo López Mateosin ministeriössä Díaz Ordaz oli vuodet 1958–1964. Partido Revolucionario Institucionalin presidenttiehdokkaaksi Díaz Ordaz nimitettiin 1. joulukuuta 1963. Hän voitti presidentinvaalit 8. syyskuuta 1964.

Presidenttiaikanaan Díaz Ordaz tunnettiin lähes autoritaarisesta johtajuudestaan. Hän kohteli tiukasti monia protesteja. Rautatietyöläisiä, opettajia ja lääkäreitä erotettiin heidän osallistuttuaan työtaisteluihin.

Yliopisto-opiskelijoiden protestointiin vuonna 1968 ennen Méxicon olympialaisissa Díaz Ordaz vastasi julmasti. Hän määräsi Universidad Nacional Autónoma de Méxicon valtauksen. Tlatelolcossa armeijan joukot tappoivat jopa 300 ihmistä murskatessaan opiskelijaprotestin. Meksikon hallitus väitti kuolonuhreja olleen noin 20, mutta todellinen lukema lienee noin kymmenkertainen.[1]

Díaz Ordazin aikana Meksikon talous pysyi vakaana samalla kehittyen. Hän sai aikaan myös uudistuksia maanviljelyssä ja aloitti keinokasteluprojekteja sekä vaikutti maaseudun teollistumiseen. Díaz Ordaz oli aloittamassa lisäksi Méxicon metron rakentamista.

Presidenttiytensä jälkeen Díaz Ordaz perheineen katosi lähes kokonaan julkisuudesta. Hän antoi harvoin haastatteluita ja yleensä nähtiin vain vaalien yhteydessä. Vuonna 1977 hänet kuitenkin nimettiin suurlähettilääksi Espanjaan, minkä jälkeen sekä Espanjan että Meksikon media hyökkäsi hänen kimppuunsa presidenttiajan teoista. Muutaman kuukauden päästä Díaz Ordaz erosi suurlähettilään virastaan osaksi median käyttäytymisen takia ja osaksi terveydellisten seikkojen takia. Díaz Ordaz kuoli Méxicossa heinäkuussa 1979.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ecker, Ronald L.: The Tlatelolco Massacre in Mexico ("The Tlatelolco Massacre") ronaldecker.com. 15. elokuuta 2007. Arkistoitu 31.7.2010. Viitattu 13. syyskuuta 2008. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gustavo Díaz Ordaz