Gunther Schuller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gunther Schuller (vas.) ja A. B. Spellman.

Gunther Schuller (22. marraskuuta 1925 New York21. kesäkuuta 2015[1] Boston[2]) oli yhdysvaltalainen säveltäjä, käyrätorvensoittaja ja kapellimestari. Häntä pidetään yhtenä nykytaidemusiikin merkittävimmistä hahmoista, ja hän soitti myös jazzia.[3]

Schuller toimi jo teini-ikänsä lopulla Cincinnatin sinfoniaorkesterin käyrätorvensoittajana; pian hän sai saman toimen Metropolitan-oopperan orkesterista. Hän omistautui vuodesta 1959 säveltämiselle. Hän oli Yhdysvaltain taide- ja kirjallisuusakatemian musiikkiosaston jäsen vuodesta 1967.

Schuller teki yhteistyötä useamman jazzmuusikon kanssa. Hänet tunnetaankin juuri hänen luomastaan klassisen musiikin ja jazzin vaikutteita yhdistelevästä third stream -tyylistä. Hänelle myönnettiin vuonna 1994 Pulitzer-palkinto teoksesta Of Reminiscences and Reflections. Jazzlehti Down Beat myönsi hänelle vuonna 1993 Lifetime Achievement Awardin, ja lisäksi hän voitti kaksi Grammy-palkintoa.

Schullerin teosten joukossa on muun muassa musiikinhistorian tiettävästi ensimmäinen konsertto kontrafagotille (1978), jonka Schuller sävelsi National Symphony Orchestran kontrafagotisti Lewis Lipnickille.[4]

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Schuller, Gunther: A Life in Pursuit of Music and Beauty. Rochester: University of Rochester Press, 2011. ISBN 978-1-58046-342-3.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.