Grendel

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stories of beowulf grendel.jpg

Grendel on varhaiskeskiaikaisessa anglosaksisessa Beowulf-eepoksessa esiintyvä hirviö. Tarun mukaan se sai alkunsa raamatullisesta Kainin suvusta, josta sikisivät "juuttaat ja hiidet, ilkeät peikot sekä jättiläiset." Grendel riehui daanien kuninkaan Hrothgarin valtakunnassa surmaten monia, kunnes gööttien Beowulf surmasi sen.

Grendelin tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi Grendel piileskeli sumuisella suolla lähellä Hrothgarin hovia, Heorotia. Se kuunteli katkerana juhlista kuuluvaa ilonpitoa. Grendel odotti, että sotilaat joisivat itsensä humalaan oluesta. Äänten hiljentymisestä Grendel päätteli monien olevan juovuksissa, ja se hyökkäsi palatsiin. Se tappoi ja söi 30 ihmistä. Siitä alkoi kaksitoista talvea kestävä kauhun aika. Daanit eivät uskaltaneet palata hoviin.

He myös rukoilivat vanhoja jumaliaan avuksi mutta tilanne ei helpottunut yhtään.

Kun daanit olivat jo menettäneet toivonsa, saapui gööttien hovista Beowulf, voimamies ja hirviöiden, jatulien, meritursaiden ja näkkien tappaja. Hän purjehti daanien maille 14 miehen kanssa ja tarjoutui tappamaan hirviön. Gööttien miehille raivattiin sali, jossa uroot istuivat lavitsoille ja juomalaskija kaatoi nestettä kirjavasta kannusta, hilpeys valtasi suuren seurueen.

Seuraavana yönä saapui Grendel, hyökkäsi kuninkaan hoviin, "simasaliin", ja söi yhden soturin. Beowulf haastoi sen painiin. Mikään miekka ei peikkoon pystynyt. He painivat pitkään kunnes Beowulf väänsi Grendelin käden irti, ja hirviö pakeni suolle.

Beowulfin kunniaksi pidetään suuret juhlat, mutta seuraavan yönä Grendelin emo vie kostoksi Hrodgarin suosikkisoturin. Beowulf haettiin kiireesti apuun.

Beowulf lähtee seuraamaan sitä lammen rantaan, josta löytyy surmatun soturin Æscheren pää. Beowulf ottaa Hrunting-miekkansa ja lähtee hirviön perään. Miekka ei edelleenkään tehoa vedenalaisesta hovista tavattuun hirviöön.

Beowulf löytää aseröykkiöstä valtavan muinaisen miekan. Miekalla Beowulf tappaa hirviöemon ja leikkaa kuolleen Grendelin pään irti ja vie sen hoviin voitonmerkiksi katkaistun käden viereen. Jatulien miekka sulaa hirviön verestä, mutta kahva jää daanien aarteeksi. Beowulf palkitaan runsain aartein, hän palaa kotimaahansa ja hallitsee maataan viisikymmentä talvea.