Grays Harbor

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kartta Grays Harborin alueesta.

Grays Harbor on estuaari, joka sijaitsee Washingtonin osavaltiossa Tyynenmeren rannikolla 72 kilometriä Columbiajoesta pohjoiseen. Lahti on veden alle vajonnut jokilaakso, joka muodostui viime jääkaudella, kun merivesi nousi Chehalisinlahteen.

Lahti on 27 kilometriä pitkä ja 19 kilometriä leveä.[1] Chehalisjoki laskee sen itäpäähän, jossa joen rannalla sijaitsee Aberdeenin kaupunki, ja joen pohjoisrannalla tätä hiukan pienempi Hoquiam välittömästi luoteeseen ja lahden rannalle levittyen. Chehalisin lisäksi Grays Harboriin laskee useita muita pienempiä jokia ja puroja, kuten Hoquiam ja Humptulips.

Grays Harborin erottaa merestä matalien niemien muodostama portti, joka on vain noin kolme kilometriä leveä. Molemmat niemet ovat asuttuja: pohjoisella niemellä sijaitsee Ocean Shores, eteläisellä niemellä Westport. Lahden alkuperäinen nimi oli Bullfinch Harbor, mutta se nimettiin myöhemmin löytäjänsä, kapteeni Robert Grayn mukaan. Tämä löysi lahden vuonna 1792 ja purjehti sinne osana pitkin rannikkoa suuntautuneita turkismyyntiretkiään.

Alueen piirihallinto perustettiin vuonna 1854[2], mutta laajamittainen seudun puuteollisuuden, lähinnä sahateollisuuden, viitoittama asuttaminen alkoi 1870-luvulla. Kun Yhdysvaltain itäosien metsävarat olivat ehtyneet, monet aikaisemmin idässä ja pohjoisvaltiossa työtään tehneet lokarit (engl. logger) muuttivat Grays Harborin alueelle. Sinne heitä tuli myös Euroopasta, erityisesti Ruotsista ja Suomesta.

Vuonna 1988 Hoquiamin läheisyyteen perustettiin 6,2 neliökilometrin suuruinen luonnonsuojelualue, jonka runsas lajisto asuu vuorovesialueen mutatasangoilla ja suolasoilla.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gulick, Bill: A Traveler’s History of Washington, s. 164. Caxton Press, 1996. ISBN 0-8700-4371-4.
  2. Grays Harbor County Grays Harbor County. Viitattu 16.4.2011. (englanniksi)
  3. Refuge Protects Critical Habitat 13.1.2011. Viitattu 16.4.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]