Gravel-pyörä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Look-merkkinen gravel-pyörä.

Gravel-pyörä on leveärenkainen polkupyörä, joka soveltuu tavallista maantiepyörää paremmin sorateillä ajamiseen. Gravel-pyörät ovat syntyneet maantiepyöräilijöiden tarpeesta ajaa vaihtelevassa maastossa. Gravel-pyörien rakenteessa on yhdistelty maantiepyörän, cyclocross-pyörän ja maastopyörän ominaisuuksia. Gravel-pyörissä on yleensä käyrä ohjaustanko, jolla pyritään saavuttamaan aerodynaaminen ajoasento tasaisella ajettaessa. Gravel-pyörissä ei useimmiten ole jousitusta rungossa tai etuhaarukassa, vaan jousto saavutetaan pyörän leveillä renkailla. Gravel-pyörät ovat etenkin pyöräretkeilijöiden suosiossa niiden monikäyttöisyyden ja nopeuden ansiosta.

Gravel-pyörä on terminä verrattain uusi, eikä se ole tarkasti määritelty. Yleensä pyörävalmistajat luokittelevat leveämpirenkaiset maantiepyörämallinsa gravel-kategoriaan. Samankaltaisia pyöriä on myyty jo pitkään, mutta aiemmin ne myytiin yleensä cyclocross-kategorian alla. Cyclocross on kuitenkin kilpailuformaatti ja siinä käytettävillä pyörillä on tarkkaan sääntöjen määräämät mittasuhteet. Gravel-pyörien suunnittelussa vastaavia rajoitteita ei ole, joten niitä voidaan tehdä monesta eri runkomateriaalista ja monella eri rengaskoolla.[1][2]

Suomen tie- ja reittiverkosto sopii gravel-pyöräilyyn erittäin hyvin.

Gravel-pyörä retkilaukuilla varustettuna.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gravel-pyörän Schwalbe-merkkinen eturengas.

Gravel-pyörien runko ja etuhaarukka on suunniteltu niin, että niissä on huomattavasti suurempi rengastila kuin tavallisessa maantiepyörässä. Renkaat ovat yleensä vähintään 30 mm leveät ja joissain malleissa jopa 50 mm leveät. Renkaat on myös voimakkaasti kuvioitu ja joissain tapauksissa ne muistuttavat jopa maastopyörän renkaita. Gravel-pyörissä on lähes poikkeuksetta levyjarrut.

Gravel-pyörien emäputki on yleensä pidempi kuin tavallisissa maantiepyörissä, jonka seurauksena ajoasento on pystympi. Monien gravel-pyörien rungoissa on useita juomapullotelineiden kiinnityspaikkoja, sekä mahdollisuus asentaa tavarateline eteen tai taakse sekä lokasuojien kiinnityspaikat.

Gravel-pyörissä on käytetty samoja vaihteisto-osasarjoja kuin maantiepyörissä, mutta nykyään erikseen gravel-pyöriä varten suunniteltuja osasarjoja on tullut markkinoille. Gravel-pyörien vaihteiden välitykset ovat usein kevyemmät kuin maantiepyörissä, joten niillä on helpompi kavuta ylös jyrkkiä ylämäkiä. Gravel-pyörissä on monesti maastopyöristä tuttu 1x -voimansiirto, eli eturattaita on vain yksi. Tämä tekee vaihteiden käytöstä helpompaa, sillä kaikki vaihtaminen siirtyy takavaihtajalle. Samalla saavutetaan yksinkertaisempi ja kevyempi rakenne.

Gravel-kilpailut ja -tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Education First-tallin ajajia Dirty Kanza -kilpailussa.

2000-luvulla on syntynyt useita gravel-kilpailuja ja -tapahtumia, etenkin Yhdysvalloissa. Gravel-kilpailut ovat yleensä yhden päivän kilpailuja jotka ajetaan enimmäkseen sorateillä. Gravel-tapahtumissa on tyypillistä, että niihin osallistuu monentasoisia pyöräharrastajia, eivätkä kaikki ole tavoittelemassa kilpailun voittoa. Gravel-tapahtumat ovat siis jossain määrin verrattavissa juoksun maratontapahtumiin. Tunnetuin gravel-kilpailu on vuodesta 2006 asti Kansasissa järjestetty Unbound Gravel (aiemmin Dirty Kanza).[3]

Gravel-pyöräilyn maailmanmestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8.–9. lokakuuta 2022 järjestettiin ensimmäiset UCI:n gravel-pyöräilyn MM-kilpailut Venetossa, Italiassa. Miesten kilpailun voitti 194,1 kilometrin reitillä Belgian Gianni Vermeersch. Hopeaa sai Italian Daniel Oss, pronssia Hollannin Mathieu van der Poel. Naisten kilpailun voitti 139,2 kilometrin reitillä ranskan Pauline Ferrand-Prévot. Hopeaa sai Sveitsin Sina Frei ja pronssia Italian Chiara Teocchi.

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa järjestettyjä gravel-ajotapahtumia ovat esimerksi Nordic Gravel Series -brändin alaisuuteen kuuluvat tapahtumat. Monet Suomen gravel-tapahtumista eivät kuitenkaan ole kilpailuja, eikä niissä ole virallista ajanottoa, vaan ne ovat enemmänkin yhteisöllisiä kuntoajotapahtumia.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]