Grand Designs – unelma-asunnot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grand Designs – unelma-asunnot
Grand Designs
Sarjaa juontaa muotoilija-toimittaja Kevin McCloud.
Sarjaa juontaa muotoilija-toimittaja Kevin McCloud.
Tyyli seurantadokumentti
Kestoaika à 46–49 min
Pääosissa Kevin McCloud
Alkuperämaa Britannia
Alkuperäiskieli englanti
Esitetty 1999 –
Tuotantokausia 15
Jaksoja 160
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Boundless Productions
Palkinnot
Voitetut Bafta TV Award 2015
Aiheesta muualla
IMDb
Asunnoksi muutettu vesitorni vuodelta 1916 Coleshillissä Lontoon lähellä oli yksi sarjan kohteista.
Sarjassa esitelty ekotalo Kentissä.

Grand Designs – unelma-asunnot on brittiläinen vuodesta 1999 tuotettu televisio­sarja, jossa esitellään erikoisia, haastavia ja arkkiteh­tonisesti näyttäviä pientalo- ja yksityis­asunto­hankkeita eri puolilta Britanniaa ja manner-Eurooppaa ja seurataan niiden suunnittelu- ja valmistumisprosessia. Sarjaa tuottaa Boundless Productions ja Britanniassa sitä lähettää Channel 4. Suomessa sarjaa ovat esittäneet MTV3 ja AVA.

Ohjelmasarjan juontajana on alusta asti toiminut Kevin McCloud.

Formaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sarjan jaksot noudattavat enemmän tai vähemmän samaa rakennetta. McCloud tapaa hankkeen suunnittelu­vaiheessa rakentaja- tai remontoija­perheen, usein myös arkkitehdin, ja keskustelee heidän aikeistaan nostaen esiin mahdollisia ongelmia. Tietokoneella tehty kolmi­ulotteinen malli esittelee suunnitelman tv-katsojille. Kun työmaa saadaan alulle, McCloud vierailee siellä yhden tai useamman kerran ja esiin nostetaan hankkeeseen liittyviä ongelmia ja haasteita: lupien saantia, naapureiden valituksia, budjetin ylityksiä, rahoitus­vaikeuksia, urakoijan tai tavaran­toimittajien aiheuttamia aikataulu­pettymyksiä jne. Lisäksi McCloud usein puhuu kameralle esitellen jotakin tiettyä ratkaisua kohteessa. Kunkin jakson lopussa McCloud vierailee kohteessa, kun se on jo täysin tai melkein valmis. Jos hanke viivästyy, hän palaa kohteeseen jossakin myöhemmässä jaksossa.

Grand Designs -sarjassa on esitelty sekä erikoista arkkitehtuuria edustavia uudis­rakennuksia että rakennusten käyttö­tarkoituksen muutoksia esimerkiksi vesitornista tai navetasta perhe­asunnoksi. Joidenkin kohteiden perusideana on kestävä kehitys, joidenkin taas häpeilemätön ylellisyyden ja erikoisuuden tavoittelu.

Näyttelytoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan pohjalta on ryhdytty pitämään rakennus­tekniikkaa esitteleviä vuosittaisia näyttelyitä Lontoossa ja Birminghamissa. Yhdeksän päivää kestänyt Grand Designs Live 2008 keräsi Lontooseen yli 100 000 vierasta. Näyttelystä televisioitiin suorat lähetykset Grand Designs Live: Today ja Grand Designs Live.

Sarja muissa maissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand Designs -sarjaa on esitetty Britannian ja Suomen lisäksi Alankomaissa, Australiassa, Etelä-Afrikassa, Iranissa, Italiassa, Kanadassa, Norjassa, Ranskassa, Romaniassa, Ruotsissa, Saksassa, Sloveniassa, Taiwanissa, Tanskassa ja Uudessa-Seelannissa.

Sarjan spin-offeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan pohjalta ja oheen on syntynyt myös erillisiä aihepiiriä sivuavia spin-off-sarjoja:

  • Grand Designs Indoors on sisustus­uudistuksiin keskittynyt kuuden jakson kokonaisuus vuodelta 2001.
  • Grand Designs Living -ohjelmissa keskitytään yhteen teemaan kerrallaan, useampien yksittäiskohteista kertovien jaksojen kuvamateriaalia hyödyntäen. Teemoina mm. esikaupunkiasuminen ja syrjäseuduilla asuminen.[1]
  • Grand Designs Abroad keskittyi Britannian ulkopuolella sijaitseviin kohteisiin 2004.
  • Grand Designs Trade Secrets käsitteli pääsarjan kohteisiin liittyviä vinkkejä ja teemoja pääsarjaa syvemmin.
  • Grand Designs Australia on Australiassa sijaitsevia kohteita esittelevä spinoff, jota alettiin esittää 2010. Sarjaa esitetään myös Suomessa. Juontajana toimii arkkitehti Peter Maddison.
  • Grand Designs New Zealand alkoi lokakuussa 2015 Uuden-Seelannin TV3-kanavalla.
  • [2]
  • Grand Designs Suomi alkoi syyskuussa 2022 MTV:n ohjelmistossa, juontajana arkkitehti Samppa Lappalainen.[3] Sarjassa esiteltiin mm. Jan-Erik Anderssonin talo[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Grand Designs Living, Katsomo.fi. Viitattu 13.11.2016.
  2. Grand Designs New Zealand, Architecture Now 28.1.2014. Viitattu 7.10.2015.
  3. Tuomela, Matti: Grand Designs rantautuu syksyllä Suomeen 7 päivää. 2.8.2022. Viitattu 1.9.2022.
  4. Iida Kantola: Li Anderssonin isä Jan-Erik rakentaa tv:ssä 250 000 eurolla omalaatuisen talon – tältä näyttää häkellyttävässä kodissa Ilta-Sanomat. 25.10.2023. Viitattu 25.10.2023.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Grand Designs