Gran Turismo (autotyyppi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aston Martin V12 Vanquish on esimerkki modernista Gran Turismo -autosta
Vuoden 1962 Ferrari 250 GTO on esimerkki klassisesta Gran Turismo -autosta
Myös jotkin massavalmistajat sisällyttävät mallistoihinsa Gran Turismo -versioita, kuvassa Audi S5
Maserati GranCabrion sisusta on verhoiltu korkealuokkaisin materiaalein

Gran Turismo (GT) -autotyyppi on nopea ja urheilullinen henkilöauto, jonka mukavuuksista ei ole tingitty sporttisuuden tai nopeuden vuoksi, vaan GT-auto on miellyttävä myös pidemmässä matka-ajossa.

Tyypillinen korimalli on 2- tai 2+2 paikkainen coupe, myös avoautoversio löytyy usein valmistajien mallivalikoimasta.

Muotokieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GT-autojen perinteiseen muotokieleen kuuluvat muun muassa kaksiovinen korityyppi, pitkä konepelti, loiva takaikkuna ja pitkä takakontti. Muotoilu painottaa tyyliä ohi käytännöllisyyden. Tämän seurauksena GT-autojen takaistuintilat ovat usein vaatimattomatlähde?.

Moottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GT-autojen moottorit ovat tyypillisesti tehokkaita ja käyntiominaisuuksiltaan sivistyneitäselvennä vapaastihengittäviä (ahtamaton) nelitahtisia bensiinimoottoreita. V8-moottori on suosittu valinta GT-autojen moottorina tarjoten korkean huipputehon, mutta ennen kaikkea hienostuneen luonteenselvennä ja murean äänimaailmankenen mukaan?. Hyötysuhteeltaan edistyneemmät ahdetut, mutta iskutilavuudeltaan pienemmät voimanlähteet eivät kuulu perinteiseen GT-henkeen äkkiväärän tehon- ja väännönannostelunsa johdosta, vaikka suoritusarvot olisivatkin riittävätkenen mukaan?. Ahtotekniikan kehittyminen on tosin tuonut viime vuosinamilloin? tähän muutostaselvennä.

Sisustus ja tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GT-autojen sisustuksen pintamateriaalit ovat korkealuokkaisia (usein nahkaa, jalopuuta ja metallia), äänieristys on tehokas ja äänentoistojärjestelmä korkealuokkainen. GT-autot ovat suhteellisen leveitä ja pitkiä, jotta matkustusmukavuus saataisiin maksimoitua ja matkatavarat mahdutettua. Jalkatilat ovat perheautoa paremmat ja penkit leveämmät. Edellämainituista laatu- ja mukavuusvaatimuksista johtuen Gran Turismot ovat suhteellisen painavia, tyypillisesti yli 1800 kiloa.

Erot urheiluautoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gran Turismo ei ole urheiluauto, vaan matka-ajoon suunniteltu urheilullinen auto.

Urheiluautojen suunnitteluperiaatteita ohjaa perinteisesti tavoite maksimaaliseen suorituskykyyn minimoimalla massan ja tehon suhde (kg/kW) mahdollisimman pienellä liikutettavalla massalla mukavuuden kustannuksella.

GT-autossa taas mukavuudesta ei ole tingitty suorituskyvyn eteen. GT-auto on siis suhteellisen painava ja se tarjoaa urheiluautoa mukavampaa matkantekoa, mutta huonomman teho-painosuhteen.

GT-autoissa on yleensä etumoottori, joka jättää enemmän tilaa ohjaamoon kuin urheiluautoista tutumpi keskimoottori takapenkin paikalla.

Urheiluautot ovat pääsääntöisesti kaksipaikkaisia, kun taas GT-ovat tyypillisemmin nelipaikkaisia.

GT-auton jousitus on yleensä urheiluautoa pehmeämpi tarjoten paremman ajomukavuuden. Tällöin ajettavuus ei tosin ole paras mahdollinen.

GT-autoissa on kuitenkin myös yhtäläisyyksiä urheiluautoihin, kuten pääasiassa taka- tai neliveto ja tehokas voimanlähde, joka on pääsääntöisesti nelitahtinen bensiinimoottori.

Kilpailumallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GT-autoihin perustuu useita kilpa-autojen luokkia ja ryhmiä, joita ovat GT1, GT2, GT3, GT4, GTE, LM GTE, N-GT sekä R-ryhmän RGT. FIA:n luokituksessa GT1- ja GT2-luokkia kutsutaan nimellä Grand Touring Cars, FIA GT3 -luokkaa kutsutaan nimellä Cup Grand Touring Cars ja RGT-luokkaa nimellä GT Production Cars.[1]

GT3 -luokka on suosittu ja sen sanotaan lähteneen Stéphane Ratelin vuonna 2005 järjestämästä FIA GT Championship -sarjasta, jossa tavoitteena oli edullisempi vaihtoehto kilpailulle, jossa sekä tehdas- että yksityistallit voivat kilpailla tasavertaisesti.[2] GT3-luokassa on Balance of Performance (BoP)-konsepti, jossa järjestäjät työskentelevät kilpailun tasapainottamiseksi.[2] BoP-järjestelyssä suorituskykyä seurataan jatkuvasti ja siihen vaikuttaa loputtomasti asioita, mutta järjestöt kuten ACO, SRO ja IMSA panostavat siihen. Järjestelyssä autoja vertaillaan painolastin ja turboahtimen kuristimen kanssa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Classification and Definitions (PDF) argent.fia.com. Viitattu 18.12.2022. (englanniksi)
  2. a b Why is GT3 racing so popular? overtake.gg. 30.11.2021. Viitattu 18.12.2022. (englanniksi)
  3. Understanding Balance Of Performance dailysportscar.com. 10.8.2016. Viitattu 18.12.2022. (englanniksi)