Grímsvötn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grímsvötn
Grimsvotn sat.jpg
Tyyppi
Kaldera
Sijainti
Vuoristo
Islannin ylänkö (d)View and modify data on Wikidata
Korkeus merenpinnasta
1 725 m
Suojelualue
Vatnajökullin kansallispuisto (en)View and modify data on Wikidata
Purkautunut viimeksi
21.5.2011
Koordinaatit
Map of iceland
Grímsvötn
Eyjafjallajökull
Nettikameran sijainti

Grímsvötn on tulivuori Islannissa Vatnajökullin jäätikön alla. Tulivuori on aikaansaanut jäätikön alle samannimisen järven.

Jäätikkövesitulvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäätikönalaiset tulivuorenpurkaukset aiheuttavat yleensä jökulhlaupin. Purkaukset voivat sulattaa tarpeeksi jäätikköä täyttääkseen Grímsvötnin kalderan vedellä ja sen aiheuttama paine voi nostaa äkillisesti jääkantta, jolloin suuret määrät vettä pääsee poistumaan jökulhlaupina. Grímsvötnin kalderaa tarkkaillaankin tarkasti. Kun vuonna 1996 sattui suuri purkaus, geologit tiesivät jo etukäteen jökulhlaupin tulevan. Se tosin sattui vasta viikkoja varsinaisen purkauksen päätyttyä, mutta tarkkailun avulla Islannin ympäri kiertävä maantie Hringvegur suljettiin ennen tulvan purkausta. Osa tiestä Skeiðará-joen sandurilla huuhtoutui pois, mutta kukaan ei vahingoittunut.

Purkaukset 1998 & 2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuun 28. 1998 alkoi viikon pituinen purkaus Grímsvötnistä, mutta se ei aiheuttanut jökulhlaupia. Vuonna 2004 alkoi toinen viikon mittainen purkaus. Vulkaanista tuhkaa kulkeutui aina Eurooppaan saakka ja Islannin lentoliikenne häiriintyi vähäksi aikaa, mutta jökulhlaupia ei esiintynyt.

Purkaus 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulivuori alkoi purkautua 21.5.2011. Vuoresta nousi valkoista savua, joka kohosi yli viidentoista kilometrin korkeuteen. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan Norjan lentokoneet joutuivat muuttamaan sen vuoksi reittiään. Islantilaistutkijat tekivät ylilentoja vuoren yli tilannearviota varten, mutta odottivat purkauksen olevan pieni tai kohtalainen ja pitivät epätodennäköisenä, että luvassa olisi ollut huhtikuun 2010 kaltaista tuhkapilveä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Islannin aktiivisin tulivuori alkoi purkautua Yle.fi 21.5.2011, viitattu 22.5.2011

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.