Skeiðará

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skeiðarársandur nähtynä Skaftafellin kansallispuistosta
Map of iceland
Grímsvötn
Skeiðará


Skeiðará on Islannissa sijaitseva noin 30 kilometrin pituinen jäätikköjoki. Se lähtee Skeiðarárjökull-jäätiköltä, joka on yksi Vatnajökull-jäätikön eteläisistä haaroista Islannin eteläosassa. Huolimatta joen suhteellisen lyhyestä pituudesta sillä on paha maine. Sitä on erityisesti pelätty usein sattuvien jökulhlauppien eli jäätikön patoaman järven purkaustulvien takia.

Skeiðará on muodostanut Skeiðarársandurin Skaftafellin kansallispuiston ja meren väliin. Se on maailman suurin sanduri. Se muodostaa mustaa laavahiekkaa ja tuhkaa sisältävän, lukuisia jokiuomia sisältävän suistoalueen, joka on kooltaan 40 kilometriä pitkä ja 5–10 kilometriä leveä alue.

Skeiðarán viimeisin jökulhlaup tapahtui vuonna 1996 ja se tuhosi osan Hringvegurista. 880 metriä pitkä silta tuhoutui, kun talon kokoisia jäävuoria osui siihen. Jökulhlaupin huipussa vettä virtasi 45 000 m³/s (vertailun vuoksi Jangtse-joen virtaama on 31 900 m³/s).lähde? Kukaan ei vahingoittunut, koska tulvan aiheuttanutta Vatnajökullin alla sijaitsevan Grímsvötn-tulivuoren purkausta tarkkailtiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.