Godzilla vs. Mothra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Godzilla ja Mothra
Gojira tai Mosura
Ohjaaja Takao Ōkawara
Käsikirjoittaja Kazuki Ōmori
Tuottaja Tomoyuki Tanaka
Säveltäjä Akira Ifukube
Kuvaaja Masahiro Kishimoto
Pääosat Tetsuya Bessho
Satomi Kobayashi
Takehiro Murata
Saburō Shinoda
Akiji Kobayashi
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Tōhō
Ensi-ilta 12. joulukuuta 1992
Kesto 102 min
Alkuperäiskieli japani
Edeltäjä Godzilla kohtaa King Ghidorahin
Seuraaja Godzilla vs. Mechagodzilla II
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Godzilla vs. Mothra (jap. ゴジラvsモスラ) tai Godzilla ja Mothra on 12. joulukuuta 1992 Japanissa ensiesityksensä saanut yhdeksästoista Tōhō-studion Godzilla-sarjan elokuva. Se oli samalla ensimmäinen Heisei-kaudella tehty Godzilla-elokuva, ja viides sellainen Godzilla-elokuva, jossa esiintyi jättiläiskoihahmo Mothra. Elokuvan tarina sijoittuu vuoden 1984 Godzilla-elokuvan pohjustamalle uudelle jatkumolle, jossa ensimmäistä Godzilla-elokuvaa lukuun ottamatta muiden aiempien elokuvien sisältöä ei koskaan tapahtunut.

Godzillan ja Mothran lisäksi elokuvassa esiintyivät Kosmos-keijut ja Battra. Lisäksi Megumi Odaka esitti kolmannen kerran Miki Saegusaa, mikä oli ensimmäinen kerta, kun henkilöhahmo on esiintynyt useammassa kuin kahdessa Godzilla-elokuvassa.

Godzilla vs. Mothraa varten säveltäjä Akira Ifukube nosti Mothran tunnusmusiikin tempoa ja lisäsi jousisovituksen. Hänet palkittiin elokuvan musiikin ansiosta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mereen putoaa suuri meteoriitti, joka saa meren pohjassa nukkuvan Godzillan heräämään. Samalla herää myös Musta Mothra eli Battra, jättikokoinen toukka, jonka äiti Maa loi aikoinaan suojelemaan itseään muinaiselta sivilisaatiolta. Samaan aikaan eräällä saarella tehdyt metsänhakkuut saavat sateen huuhtomaan esiin Mothran, maapallon suojelijan munan. Hakkuista vastaavan Marutomo-yhtiön johtaja kiinnostuu munasta ja käskee saarelle lähetettyä seuruetta tuomaan sen Japaniin. Kesken matkan Godzilla hyökkää munan kimppuun ja Mothra kuoriutuu. Paikalle ilmestyy Battra, joka ryhtyy taistelemaan Godzillan kanssa, jolloin Mothra pakenee takaisin saarelleen. Godzillan ja Battran taistelu vie ne mannerlaattojen väliin.

Marutomo-yhtiön johtaja päättää valjastaa saarelta löytyneet Kosmos-keijut mainoskampanjan keulakuviksi. Keijut pyytävät apua Mothralta, joka saapuu Tokioon ja alkaa koteloitua. Godzilla nousee tulivuoresta, ja toisaalla myös Battra tulee esiin muuttuen suoraan toukasta aikuiseksi. Muodonvaihdoksen läpikäynyt Mothra alkaa taistella Battran kanssa, mutta Battra lyö sen ja alkaa sen jälkeen taistella paikalle tulleen Godzillan kanssa. Godzilla kukistaa Battran, minkä jälkeen Mothra ja Battra päättävät taistella yhdessä Godzillaa vastaan. Ne taltuttavat Godzillan ja lennättävät sen merelle, missä Godzilla lopulta surmaa Battran säteellään ennen putoamistaan mereen, jonne Mothra vangitsee sen energiakentällä. Lopuksi Mothra lentää avaruuteen torjumaan uutta meteoriittia, jonka pysäyttäminen olisi ollut Battran tehtävä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.