Gnetophytina

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gnetophytina
Malesianluumio (Gnetum gnemon)
Malesianluumio (Gnetum gnemon)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Gnetophytina
Reveal
Luokka: Gnetopsida
Eri sukujen levinneisyys: Vihreä – Welwitschia Sininen – Gnetum Punainen – Ephedra Liila – Gnetum ja Ephedra
Eri sukujen levinneisyys:
Vihreä – Welwitschia
Sininen – Gnetum
Punainen – Ephedra
Liila – Gnetum ja Ephedra
Heimot ja suvut
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Gnetophytina Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Gnetophytina Commonsissa

Gnetophytina on paljassiemenisten kasvien alakaari, johon kuuluu vain yksi luokka, Gnetopsida. Luokkaan Gnetopsida kuuluu kolme ulkomuodoltaan varsin vaihtelevaa ryhmää. Gnetophytina-ryhmän kasvit eroavat muista paljassiemenisistä sisältämällä puuosassaan putkiloita. Putkilot ovat ominaisia koppisiemenisille, ja ryhmien arvellaan olevan läheistä sukua toisilleen.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gnetophytina sisältää luokan Gnetopsida, joka jaetaan kolmeen lahkoon. Kukin lahko sisältää vain yhden heimon ja jokainen heimo vain yhden suvun. Lajittelu ei ole täysin selvää, sillä lajit elävät hyvin eri puolilla maapalloa ja niiden keskinäisistä suhteista ei olla aivan varmoja.

Gnetales-lahko sisältää vain luumiokasvien (Gnetaceae) heimon, joka taas sisältää vain luumioiden (Gnetum) suvun. Luumiot ovat pääosin tropiikissa kasvavia puuvartisia köynnöksiä; tunnetuin laji malesianluumio (Gnetum gnemon) on kuitenkin puu. Kasvien lehdet muistuttavat monien koppisiemenisten kasvien, kuten limoviikunan lehtiä.

Welwitschiales-lahko sisältää ikilehtikasvien (Welwitschiaceae) heimon. Heimoon kuuluu vain ikilehtien (Welwitschia) suku, johon kuuluu ainoastaan yksi laji ikilehti (Welwitschia mirabilis). Ikilehti kasvaa Namibin aavikolla. Se kasvattaa elinaikanaan vain kaksi suurta lehteä, jotka vähitellen kuolevat kärjistään ja muuttuvat liuskaisiksi.

Ephedrales-lahko sisältää efedrakasvien (Ephedraceae) heimon, jossa on vain yksi suku efedrat (Ephedra). Efedroilla on suomumaiset pienet lehdet pitkissä ja hennoissa varsissa. Niitä esiintyy monilla kuivilla seuduilla Välimeren ympäristössä, Keski- ja Kaakkois-Aasiassa, Pohjois-Amerikan lounaisosassa ja Etelä-Amerikassa aina Patagoniaan asti. Efedroja on käytetty yrtteinä, ja niiden vaikuttavalla ainesosalla, efedriinillä, on todettu suorituskykyä parantavia vaikutuksia.

Yhteisten tuntomerkkien mukaan nämä kolme lahkoa on myös yhdistetty yhdeksi Gnetales-lahkoksi. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Angiosperm Phylogeny Website – Gnetales Viitattu 11.1.2012. (englanniksi)
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.