Ikilehti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ikilehti[1]
Welwitschia.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Gnetophytina
Luokka: Gnetopsida
Lahko: Welwitschiales
Heimo: Ikilehtikasvit Welwitschiaceae
Suku: Ikilehdet Welwitschia
Laji: mirabilis
Kaksiosainen nimi

Welwitschia mirabilis
Hook.f., 1863

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Ikilehti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ikilehti Commonsissa

Ikilehti (Welwitschia mirabilis) on paljassiemenisiin kuuluva kasvilaji, ja ainoa elossa oleva laji suvussa Welwitschia, heimossa Welwitschiaceae ja lahkossa Welwitschiales, joka puolestaan kuuluu Gnetopsida-luokkaan yhdessä efedrojen (Ephedra) ja Gnetales-lahkon kanssa. Heimon fossiilisia jäänteitä tunnetaan varhaisliitukaudelta asti.[2]

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siemenkotia emiyksilössä.
Hedeyksilö.
Welwitschia mirabilis

Vain Namibin aavikolla luonnonvaraisena esiintyvä ikilehti on yksi maailman eriskummallisimmista kasveista. Siemenen itäessä siitä kasvaa kaksi 25–35 millimetrin pituista sirkkalehteä, jotka kuitenkin lakastuvat nopeasti. Niiden kanssa ristikkäin alkaa kasvaa kaksi kasvulehteä, jotka kasvavat jatkuvasti tyvestään, säilyvät koko kasvin eliniän sen ainoina yhteyttävinä osina ja saavuttavat lopulta 2–4 metrin pituuden. Niiden lakastuva kärki repeilee vanhemmiten liuskaiseksi. Paksu varsi, alkeisvarsimukula[3], ei yleensä kasva puolta metriä korkeammaksi, mutta saattaa saavuttaa yli metrin läpimitan. Juuri on paksu ja ulottuu syvälle maahan. Lehtihankoihin kasvaa halkihaaraisia kukintovarsia, joissa on pieniä kehälehdellisiä kukkia. Kasvi on hyönteispölytteinen ja lisäksi kaksikotinen, eli sitä esiintyy koiras- ja naaraspuolisena.

Ikilehti on äärimmäisen sitkeä, ja se saattaa elää jopa yli 2 000-vuotiaaksi. Sen uskotaan imevän lehdissä olevan erityisen rakenteen avulla vettä öisin mereltä saapuvasta sumusta. Siten se selviytyy monilla sellaisilla paikoilla, jotka ovat liian kuivia muille kasveille.[4]

Kasvin löysi ensimmäisenä itävaltalainen kasvitieteilijä Friedrich Welwitsch vuonna 1859.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikilehti esiintyy Namibin aavikolla Namibian ja Angolan alueella. Sitä pidetään vaarantuneena, sillä se on erittäin hidaskasvuinen ja keräilijöiden havittelema.[5] Tästä huolimatta kasviyksilöiden lukumäärä on yhä varsin suuri, ja erityisesti Angolassa sijaitsevat esiintymät ovat keräilijöiltä suojassa sisällissodan jäljiltä jääneen tiheän maamiinoituksen takia.lähde?

Ikilehteä on mahdollista kasvattaa siemenestä, mutta luonnosta kerätyt siemenet sisältävät usein Aspergillus niger -mustahomeen itiöitä ja mätänevät pian itämisen jälkeen. Kasvitieteellisistä puutarhoista saatavat siemenet ovat usein puhtaampia. Kasvi tarvitsee menestyäkseen erittäin paljon valoa ja lämpöä, muttei juuri lainkaan vettä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.
  2. Dilcher, David L.; Bernardes-De-Oliveira, Mary E.; Pons, Denise; Lott, Terry A.: Welwitschiaceae from the Lower Cretaceous of northeastern Brazil. American Journal of Botany, elokuu 2005, 92. vsk, nro 8, s. 1294–1310. PubMed:21646150. doi:10.3732/ajb.92.8.1294. (englanniksi)
  3. http://www.helsinki.fi/~jhyvonen/kk10/15_11.5.pdf [vanhentunut linkki]
  4. Welwitschia Mirabilis www.namibweb.com. Viitattu 12.05.2018.
  5. Notten, Alice: Welwitschia mirabilis Hook.f. (= W. bainesii (Hook.f.) Carr.) Kirstenbosch National Botanical Garden. maaliskuu 2003. Viitattu 12.05.2018.