Gladiaattori (vuoden 1992 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gladiaattori
Gladiator
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Rowdy Herrington
Käsikirjoittaja Djordje Milicevic
Robert Mark Kamen
Lyle Kessler
Robert Mark Kamen
Tuottaja Frank Price
Stephen J. Roth
Säveltäjä Brad Fiedel
Kuvaaja Tak Fujimoto
Leikkaaja Harry B. Miller III
Peter Zinner
Pääosat James Marshall
Cuba Gooding Jr.
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 6. maaliskuuta 1992
Suomi 24. heinäkuuta 1992
Kesto 101 min
Alkuperäiskieli englanti
Tuotto 9 223 441 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Gladiaattori on vuonna 1992 ensi-iltansa saanut elokuva. Se kertoo nuoresta pojasta, jotka vasten tahtoaan joutuu ottelemaan laittomia nyrkkeilyotteluja ilkeän promoottorin pakottamana.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nuori Tommy Riley (Marshall) muuttaa isänsä (Heard) kanssa toiselle asuinseudulle uuden elämän aloittamiseksi. Alue kuhisee jengejä ja rotuerottelua, ja Tommy joutuu ensimmäisenä koulupäivänään hankaluuksiin erään jenginjohtajan kanssa. Tukalasta tilanteesta hänet pelastaa toisen jengin johtaja Lincoln (Gooding Jr.), jonka kanssa Tommy ystävystyy.

Eräänä päivänä velkojat ilmestyvät Tommyn kotiin. He jättävät hänen isälleen Johnille viestin, että tämä on heille auki huomattavan summan rahaa. John kertoo kotiin palatessaan, että hänellä on ollut uhkapeliriippuvuus. Tommy aikoo saada rahat kasaan. Hän saa luokkatoverinsa Dawnin (Buono) avulla töitä paikallisesta kahvilasta, jossa myös Dawn työskentelee.

Yhtenä iltana Tommya ahdistelleet jengiläiset käyvät hänen kimppuunsa. Tommy kuitenkin päihittää heidät nyrkeillään, jolloin Pappy Jack -niminen manageri (Loggia) huomaa hänen kykynsä. Hän ehdottaa Tommylle, että tämä tulisi hänen kelkkaansa ansaitsemaan rahaa laittomissa nyrkkeilyotteluissa, johon Tommy vastahakoisesti suostuu mielessään isänsä pelivelat. Tommy saa valmentajakseen vanhan kehäketun Noahin (Davis). Tommy voittaa ensimmäisen ottelunsa vaikuttavasti, mutta hänen vastustajaansa rahaa sijoittanut ilkeä promoottori Jimmy Horn (Dennehy) keksii käyttää Tommya rahasampona. Tommy haluaisi jo lopettaa mutta Horn kiristää häntä tämän hengen uhalla. Lisäksi Horn kertoo, että hän on ostanut Tommyn isän velat tämän velkojalta.

Tommy jatkaa ottelemista mutta hänen pinnansa palaa, kun hänen kaveristaan Romanosta (Seda) tulee aivokuollut epärehellisen ottelun seurauksena. Lisäksi hänen seuraava ottelunsa on tarkoitus käydä Lincolnia vastaan. Tommy ja Lincoln ottelevat hetken mutta Tommy puhuu Lincolnille järkeä ja ystävykset nousevat vastarintaan Hornia vastaan, kieltäytyen jatkamasta. Horn suuttuu ja lyö Lincolnin ulos kehästä. Silloin Tommy haastaa Hornin otteluun ilman hanskoja ja sääntöjä, panoksena vapaus Hornin liiketoiminnasta. Kamppailu käydään saman tien, ja lopulta Tommy voittaa verisen taistelun.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 James Marshall  … Tommy Riley  
 Cuba Gooding Jr.  … Abraham Lincoln Haines  
 Robert Loggia  … Pappy Jack  
 Jon Seda  … Romano  
 Brian Dennehy  … Jimmy Horn  
 Ossie Davis  … Noah  
 Cara Buono  … Dawn  
 John Heard  … John Riley  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 antaa Gladiaattorille kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]