Giuseppe Gabrielli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Giuseppe Gabrielli
Gabriellin suunnittelema FIAT G.80.

Giuseppe Gabrielli (26. helmikuuta 1903 Caltanissetta29. syyskuuta 1987 Torino) oli italialainen lentokonesuunnittelija. Hän suunnitteli muun muassa toiseen maailmansotaan osaa ottaneen Fiat G.50 -hävittäjälentokoneen.

Gabrielli syntyi Caltanissettassa, Sisiliassa. Insinööriksi hän opiskeli Politecnico di Torinossa, Italiassa ja Aachenin teknillisessä korkeakoulussa, Saksassa, jälkimmäisessä professori Theodore von Karmanin oppilaana. Gabrielli aloitti lentokonesuunnittelijana Piaggion tehtaalla, mistä siirtyi vuonna 1931 Giovanni Agnellin pyynnöstä Fiat Aviazionelle. Siellä hän johti Fiatin lentoteknistä osastoa.

Gabrielli suunnitteli 142 lentokonetta, joilla oli hänen sukunimensä mukaan G-kirjain tyyppinimessään. Fiat G.49 (koulukone), Fiat G.50, Fiat G.55, Fiat G.80 (ensimmäisiä italialaisia suihkukoneita), Aeritalia G.91 (NATO:n standardihävittäjä 1950-luvulla) ja Fiat G.222 ovat hänen suunnittelemiaan. Hän myös johti sen kuljetuskoneen suunnittelua, josta myöhemmin tuli C-27J Spartan.