Gigantoraptor

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gigantoraptor
Gigantoraptor BW.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Hirmuliskot Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: TeropoditTheropoda
Heimo: Oviraptoridae
Suku: Gigantoraptor
Laji: erlianensis
Kaksiosainen nimi
Gigantoraptor erlianensis
Xu, 2007
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Gigantoraptor Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Gigantoraptor Commonsissa

Gigantoraptor on lintumaisiin dinosauruksiin (Oviraptoridae) kuuluva suku, johon on liitetty yksi löydetty laji, joka eli noin 85 miljoonaa vuotta sitten myöhäisellä liitukaudella. Gigantoraptor erlianensis -lajiksi nimetyn dinosauruksen jäänteet löydettiin vuonna 2005 Kiinasta Sisä-Mongoliasta. Uudeksi lajiksi se nimettiin 2007. Fossiilien rakenteen perusteella löydetty laji kuuluu lintuihin johtaneeseen dinosaurusten haaraan. Se kuitenkin poikkeaa huomattavasti monessa suhteessa aiemmin löydetyistä lintujen sukua olevista dinosauruksista. Eläin lienee muistuttanut läheisesti sukulaistaan Caudipteryxiä, mutta oli vain sitä 300 kertaa isompi.

Lajin uskotaan olleen 8 metriä pitkä, 3,5 metriä korkea lantion kohdalta ja painaneen 1 400 kilogrammaa. Näin ollen se olisi ollut heimonsa seuraavaksi suurinta jäsentä 35 ja pienintä 300 kertaa isokokoisempi. Muiden heimonsa jäsenten tapaan Gigantoraptor on ollut osittain höyhenpeitteinen, sillä oli hampaaton nokka, pitkät eturaajat ja lintumaiset jalat.

Löydettyjen fossiilien perusteella lajin on arveltu olleen kuollessaan nuori aikuinen, noin 11-vuotias. Täysikasvuisena se olisi ollut vielä suurempi. Gigantoraptor-lajin ruokavalio on mysteeri. Sen pää oli pieni ja kaula pitkä kuten kasvinsyöjillä, mutta terävät kynnet viittaavat lihansyöjään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]