Gigantoraptor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gigantoraptor
Gigantoraptor BW.jpg
Fossiili
Myöhäisliitukausi
85 Ma
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Oviraptorit Oviraptorosauria
Yläheimo: Caenagnathoidea
Heimo: Oviraptoridae
Suku: Gigantoraptor
Xu et al., 2007
Laji: erlianensis
Kaksiosainen nimi

Gigantoraptor erlianensis
Xu et al., 2007

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Gigantoraptor Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Gigantoraptor Commonsissa

Gigantoraptor on lintumaisten dinosaurusten heimoon Oviraptoridae kuulunut suku, johon on liitetty yksi löydetty laji, joka eli noin 85 miljoonaa vuotta sitten myöhäisellä liitukaudella. Gigantoraptor erlianensis -lajiksi nimetyn dinosauruksen jäänteet löydettiin vuonna 2005 Kiinasta Sisä-Mongoliasta. Uudeksi lajiksi se nimettiin 2007. Fossiilien rakenteen perusteella löydetty laji kuuluu lintuihin johtaneeseen dinosaurusten haaraan. Se kuitenkin poikkeaa huomattavasti monessa suhteessa aiemmin löydetyistä lintujen sukua olevista dinosauruksista. Eläin lienee muistuttanut läheisesti sukulaistaan Caudipteryxiä, mutta oli vain sitä 300 kertaa isompi.

Lajin uskotaan olleen 8 metriä pitkä, 3,5 metriä korkea lantion kohdalta ja painaneen 400 kilogrammaa. Näin ollen se olisi ollut heimonsa seuraavaksi suurinta jäsentä 35 ja pienintä 300 kertaa isokokoisempi. Muiden heimonsa jäsenten tapaan Gigantoraptor on ollut osittain höyhenpeitteinen, sillä oli hampaaton nokka, pitkät eturaajat ja lintumaiset jalat.

Löydettyjen fossiilien perusteella lajin on arveltu olleen kuollessaan nuori aikuinen, noin 11-vuotias. Täysikasvuisena se olisi ollut vielä suurempi. Gigantoraptor-lajin ruokavalio on mysteeri. Sen pää oli pieni ja kaula pitkä kuten kasvinsyöjillä, mutta terävät kynnet viittaavat lihansyöjään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]