Gibson Girl

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gibson Girl

Gibson Girlillä viitataan Charles Dana Gibsonin piirrosten naisiin. Gibson Girl oli 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen naisihanne, ja sitä on myös kutsuttu ensimmäiseksi pin-upiksi. Kukaan todellinen henkilö ei ole Gibson girlin taustalla, vaan kyse on fiktiivisestä hahmosta, joskin oletettavasti Charles Dana Gibsonin mallina toimi usein hänen vaimonsa Irene Langhorne. Taiteilija käytti mallinaan myös näyttelijä Evelyn Nesbitia. Näyttelijä Camille Clifford tunnettiin nimellä "The Gibson Girl" ulkoisten ominaisuuksiensa vuoksi, vaikka hän ei tiettävästi Gibsonin piirrosten mallina olekaan ollut.

Suuri, muhkea kampaus, pitkä kaula, pystyssä oleva pää, kurvikas mutta kapeavyötäröinen s-figuurinen vartalo ja hieman poissaoleva katse ovat Gibson Girlin tunnusmerkkejä. Gibson Girl on myös pitkä ja kookas. Hän oli myös paitsi erittäin viehättävä, myös älykäs ja itsenäinen. Charles Dana Gibson kuvaa piirroksissaan naiset usein humoristisesti miesten yläpuolelle, tilannetta johtamaan ja usein useammankin miehen ihailun kohteeksi. Gibson Girl on keskipisteenä piirroksissa, mutta hän ei kuitenkaan ole kevytkenkäisessä tai alistetussa roolissa. Hahmo on ristiriitainen, sillä näennäisestä päätösvallastaan itsensä suhteen ja suoranaisesta ikonisesta ylemmyydestä huolimatta Gibson Girl ei voinut tehdä mitä tahansa. Charles Dana Gibson ei kuvannut häntä koskaan esimerkiksi feministisessä toiminnassa, vaikka monissa kuvissa hän onkin ainakin näennäisen hallitsevassa asemassa suhteessa miehiin. Gibson Girl olikin eräänlainen ajan uuden amerikkalaisen (nuoren) naisen kuva mutta samalla saavuttamaton täydellisyydessään.

Kun ensimmäinen maailmansota oli päättynyt, naisihanne muuttui ja muodikas vartalo suoristui. Gibson Girlkin menetti tämän myötä suosionsa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]