S-korsetti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Vanha" viktoriaaninen korsetti vasemmalla ja "uusi" edvardiaaninen korsetti oikealla

S-korsetti (engl. s-curve corset, straight front corset, s-bend corset) eli edvardiaaninen korsetti on korsettityyppi, jota käytettiin 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Sille ominaista on suora, jäykkä ja tiheästi luutettu etumus, joka korsetin leikkausten avulla kääntää lantion taakse ja rinnan edemmäs. Historialliset s-korsetit ovat rinnan alapuolelle ulottuvia toisin kuin monet edeltäjänsä. Lopputulos on s-kirjaimen muotoinen kurvikas ryhti, jugendille tyypillinen joutsenkaari, jolle ajan muotivaatteet perustuvat. S-siluetti on hyvä esimerkki alusvaatteen tärkeydestä ja suoranaisesta määräävyydestä muodin peruslinjoille.

S-korsetti

Korsetin kehitti ranskalainen korsetintekijä Inez Gaches-Sarraute, jolla oli lääketieteellistä tuntemusta. Ajatuksenaan Gaches-Sarrautella oli kehittää terveellinen, mukava ja luonnollisempi korsetti. Sitä markkinoitiin uuden ajan naiselle, joka on voimakas ja terve ja välittää mukavuudestaan. Todellisuudessa s-korsetti ei toiminut niin kuin sen oli tarkoitus, eikä sitä haluttu terveyskorsettina käyttääkään. Kapea vyötärö ei ollut muodin ihanteena kadonnut minnekään, ja s-korsetilla oli entistä kapeampi lopputulos mahdollinen, joskin tiukalle nyöritettynä sen terveysriskit ja aiheuttama rasitus olivat suurempia kuin aikaisempien korsettimallien. Korsetti aiheutti monille erityisesti selkäkipuja, sillä se taivutti selkää luonnottomaan asentoon ja saattoi avata nikamia.

S-figuuri jäi aikakautensa naisten muodin symboliksi, joka on ikuistettu muun muassa Charles Dana Gibsonin töissä. Gibsonin naisia esittävissä piirroksissa, joiden naisia kutsutaan myös Gibson Girleiksi, näkyy selvästi s-korsetin antama muoto ja muita 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen muodikkaita piirteitä. Kuuluisa s-korsetin käyttäjä oli näyttelijätär Camille Clifford, joka on jäänyt kurveineen aikansa naisikoniksi.

S-korsetti oli viimeinen yleisesti käytetty korsettimalli. 1910-luvun aikana naisen muodikas figuuri muuttui tasapaksummaksi, joskaan korsetteja ei hylätty vielä silloinkaan vaan siirryttiin joustavampiin ja enemmän hoikkuutta kuin kurvikkuutta korostaviin alusvaatteisiin ja linjoihin. Modernit korsetit, joita käytetään nykyään enemmän ja enemmän, eivät yleensä ole s-mallia, vaan perinteisiä niin sanottuja viktoriaanisia korsetteja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta korsetti.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.